Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

buletin informativ 10 martie Garda de Coasta

ro

10 Mar, 2012 23:42 839 Marime text

În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 5 infracţiuni astfel:

Acţiune umanitară

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit cu un autoturism de teren pentru a debloca un microbuz cu 10 pasageri rămas împotmolit pe comunicaţia Plaur - Pardina.

În data de 08.03.2012, în jurul orei 20.00, poliţiştii de frontieră au fost solicitaţi telefonic de primarul comunei Pardina să intervină pentru a debloca un microbuz rămas împotmolit pe drumul de pământ ce face legătura între localităţile Plaur şi Pardina din judeţul Tulcea.

Garda de Coastă a pus la dispoziţie un autoturism de teren marca Iveco Massif care a reuşit să deblocheze microbuzul în care se aflau 10 persoane.

Ţigarete nedeclarate la bordul navei

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în sala de mese a unei nave ancorate în Portul Constanţa Sud Agigea, ascunse şi nedeclarate 7.600 de ţigarete netimbrate de provenienţă duty-free.

Poliţiştii de frontieră au efectuat în data de 09.03.2012, în jurul orelor 22.30, controlul unei nave sub pavilion Rusia, acostată în Portul Constanţa Sud Agigea, unde au descoperit ascunse şi nedeclarate 7.600 de ţigarete netimbrate.

Ţigaretele, în valoare aproximativă de 3.800 lei, au fost găsite în mai multe obiecte de mobilier din sala de mese a navei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor vamale, care vor stabili sancţiunea contravenţională.

Transport de peşte fără acte justificative

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat doi cetăţeni români care transportau 42 de kilograme de peşte fără documente de provenienţă.

Poliţiştii de frontieră au desfăşurat în data de 09.03.2012, în jurul orei 12.00, în zona de responsabilitate a S.P.F. Isaccea o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în urma căreia au fost depistaţi G.I. de 51 ani şi R.S. de 42 ani, domiciliaţi în localitatea Grindu din judeţul Tulcea, care transportau cu un atelaj hipo 2 saci de rafie încărcaţi cu 42 de kilograme de peşte din specia singer, somn şi şalău.

Întreaga cantitate de peşte, în valoare de aproximativ 210 lei, a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.

Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „procurare şi transport a peştelui fără documente legale", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. j din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Produs petrolier transportat fără documente legale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat doi cetăţeni români care transportau 560 de litri de produs petrolier fără documente de provenienţă.

Poliţiştii de frontieră au verificat în data de 09.03.2012, în jurul orei 14.00, pe comunicaţia Aliman - Rasova, un autoturism marca Dacia, înmatriculat în Constanţa, în care se aflau S.I. de 38 ani şi S.T. de 41 ani.

În urma controlului au fost găsite 3 butoaie metalice care conţineau aproximativ 560 de litri de lichid cu miros petrolier şi două dulapuri din lemn, pentru care cei doi nu au putut prezenta documente de provenienţă.

Cele două persoane au declarat că au găsit abandonate bunurile respective pe malul drept al Dunării şi le-au încărcat în autoturism.

Pe numele celor două persoane au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „însuşiea bunului găsit", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 216, alin. 1 Cod Penal.

Sute de tigăi contrafăcute la Agigea

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

Containerul controlat în data de 09.03.2012, în jurul orei 16.00, sosise pe adresa unei societăţi cu sediul în judeţul Ilfov şi era încărcat cu 800 de seturi de tigăi din fier teflonat, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au mai descoperit în acelaşi container 6.747 produse de uz casnic care nu fuseseră declarate.

Bunurile descoperite, în valoare aproximativă de 187.000 lei, au fost reţinute de lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionarului vamal.

Pe numele administratorului societăţii comerciale, un cetăţean român domiciliat în Bucureşti, a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 şi "folosire de acte nereale la autoritatea vamală", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 272 din Legea 86/2006.

Produse contrafăcute comercializate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au ridicat în vederea confiscării 100 de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute care erau oferite spre comercializare de doi cetăţeni români.

În data de 09.03.2012, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră au identificat pe raza localităţii Babadag din judeţul Tulcea doi cetăţeni romîni, M.I. de 60 ani şi I.L. de 49 ani, care ofereau spre comercializare 100 de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte ce purtau inscripţii şi semne figurative ale unor mărci renumite.

Cele două persoane nu au putut prezenta documente de provenienţă şi nici acordul titularilor mărcilor înregistrate.

Bunurile, în valoare aproximativă de 4.810 lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998.

Infracţiune pe drumurile publice

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următoarele cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002 republicată.

În data de 09.03.2012, în jurul orei 13.30, a fost verificat în trafic un autocamion marca Mercedes, înmatriculat în judeţul Dâmboviţa, condus de I.N. de 54 ani, domiciliat în comuna Brăneşti, care nu avea drept de conducere.

Şoferul este cercetat penal sub aspectul săvărşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană al cărei permis de conducere i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată".

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii