Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACTIVITĂŢILE DESFĂŞURATE DE POLIŢIŞTI PE LITORALUL ROMÂNESC, ÎN SEZONUL ESTIVAL 2013

ro

30 Aug, 2013 17:27 1010 Marime text
Poliţiştii detaşaţi pe litoral şi-au încheiat misiunea. / Nu a fost înregistrată nicio infracţiune de omor, tentativă de omor sau viol, comisă asupra turiştilor.
 
Cea de a doua serie de poliţişti detaşaţi pe Litoral şi-a încheiat activitatea în prezenţa şefului Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Petre Tobă. Domnia sa a mulţumit poliţiştilor pentru activitatea şi efortul depus pentru a asigura turiştilor un concediu plăcut.
 
 Siguranţa cetăţeanului reprezintă o prioritate a Poliţiei Române. Pentru ca cetăţenii aflaţi pe Litoralul Mării Negre să se bucure de un sejur în linişte, Poliţia Română, cu sprijinul celorlalte arme din Ministerul Afacerilor Interne, a luat măsuri suplimentare de asigurare a ordinii şi liniştii publice, în perioada sezonului estival.
 
 Astfel, 180 de poliţişti au fost detaşaţi, în două serii, pentru a acorda sprijin colegilor de la I.P.J. Constanţa.
 
În conformitate cu prevederile Planului de acţiune în sistem integrat “LITORAL 2013”, aprobat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Română a operaţionalizat măsurile dispuse, fiind desfăşurate activităţile specifice pentru a asigura cetăţenilor un sejur liniştit, fără evenimente grave. În urma măsurilor adoptate, în acest sezon estival nu s-au produs evenimente grave, fenomenul infracţional fiind ţinut sub control.
 
În perioada 1 iulie - 31 august a.c., au fost delegaţi, de la alte inspectorate judeţene de poliţie la I.P.J. Constanţa, două serii a câte 90 de poliţişti, dintre care 57 de agenţi de siguranţă publică, 20 de poliţişti pe linie de investigaţii criminale, 13 poliţişti criminalişti. De asemenea, pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor, din cadrul I.P.J. Constanţa au fost delegaţi, în staţiuni, 31 de poliţişti, dispozitivele existente fiind astfel suplimentate.
 
În activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, în localităţile şi zonele turistice de pe litoralul Mării Negre, Poliţia Română a fost sprijinită de celelalte structuri ale M.A.I. implicate, conform competenţelor legale, dispozitivul integrat de ordine şi siguranţă publică fiind organizat prin constituirea de patrule mixte.
 
Pentru asigurarea activităţilor de ordine publică, poliţiştii au fost sprijiniţi de peste 400 de angajaţi de la alte structuri teritoriale ale M.A.I. (I.J.J., G.M.J., Garda de Coastă).
 
Media zilnică a turiştilor în sezonul estival 2013 a fost de 147.000 de persoane, aproximativ egală cu cea de anul trecut, cu menţiunea că, în perioda 7-18 august a.c., media a fost de peste 200.000 de turişti/zi în locurile de cazare omologate.
 
În aceste condiţii, dispozitivele de siguranţă publică şi patrulare au fost suplimentate, pentru a asigura o prezenţă mai activă în stradă şi o intervenţie mai eficientă la sesizările primite direct de la cetăţeni sau prin SNUAU 112.
 
Deşi numărul poliţiştilor delegaţi pe litoralul Mării Negre s-a redus la jumătate faţă de anul 2012, nu au fost înregistrate evenimente deosebite, care să afecteze viaţa şi integritatea persoanei, patrimoniul acesteia sau fapte grave de tulburare a ordinii şi liniştii publice.
 
Astfel, în perioada 1 iulie – 25 august a.c., nu au fost comise infracţiuni de omor sau tentativă de omor şi s-au înregistrat scăderi la infracţiunile de vătămare corporală, furturi de şi din auto, furturi din societăţi comerciale şi furturi din buzunare-genţi.
 
Din analiza infracţiunilor de furt comise de pe plajă şi din camerele de hotel, a reieşit faptul că, cele mai multe au fost comise pe fondul neglijenţei turiştilor.
 
Pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, sub coordonarea Direcţiilor de linie din cadrul I.G.P.R., s-au desfăşurat 1.056 de acţiuni şi controale pe linia combaterii comerţului stradal neautorizat şi a faptelor cu violenţă, fiind aplicate 13.242 sancţiuni contravenţionale.
 
De asemenea, poliţiştii au acţionat pentru aplanarea a 334 de stări conflictuale, au efectuat 1.305 de controale la locurile de cazare pentru turişti şi au intervenit la 7.217 apeluri directe sau primite prin SNUAU 112.
 
Pe linie de investigaţii criminale, au fost soluţionate 114 dosare, au fost prinşi 27 de suspecţi de infracţiuni, depistate 5 persoane urmărite în temeiul legii, puse în aplicare 3 mandate de executare a pedepsei cu închisoare şi găsite 4 persoane dispărute.
În perioada de referinţă, specialiştii criminalişti, prin exploatarea dactiloscopică a urmelor papilare au identificat 13 suspecţi de infracţiuni.
 
Poliţiştii de investigare a fraudelor au verificat 68 de societăţi comerciale şi au efectuat 4 percheziţii domiciliare la locuri de cazare. Astfel, au constatat 63 de infracţiuni şi au aplicat 139 de contravenţii, în valoare de 194.000 lei. De asemenea, Direcţia de Investigare a Fraudelor a organizat 3 acţiuni, pe raza judeţului Constanţa, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Constanţa, cu sprijinul Gărzii Financiare Constanţa şi I.T.M. Constanţa, în urma cărora au fost verificate 62 de societăţi comerciale, fiind constatate 26 de infracţiuni şi aplicate 42 de contravenţii, în valoare de 1.374.500 de lei.
 
În sezonul estival 2013, activităţile de fluidizare a traficului rutier şi de garantare a siguranţei participanţilor la trafic, pe raza staţiunilor turistice, au fost realizate de către efectivele Serviciului Rutier Constanţa, fără a beneficia de sprijinul poliţiştilor detaşaţi din alte judeţe.
 
Numărul accidentelor rutiere produse în judeţ, în această perioadă, a scăzut faţă de perioada similară a anului 2012, principalele cauze generatoare de accidente rutiere fiind indisciplina pietonală, neacordarea priorităţii de trecere autovehiculelor şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor.
 
În urma acţiunilor desfăşurate, poliţiştii rutieri au depistat 111 de infracţiuni la regimul rutier şi au aplicat peste 18.400 de sancţiuni contravenţionale participanţilor la trafic, fiind reţinute 679 de permise de conducere şi 303 de certificate de înmatriculare.
 
De asemenea, I.G.P.R. a dispus măsuri suplimentare pe Autostrada Bucureşti – Constanţa, pentru prevenirea producerii unor accidente sau blocaje rutiere. Dispozitivele de poliţie rutieră au fost permanent adaptate valorilor de trafic, la sfârşitul de săptămână, fiind suplimentat numărul poliţiştilor rutieri.
 
Pe linia transporturilor, ofiţerii Direcţiei de profil din cadrul I.G.P.R. au iniţiat 5 planuri de acţiuni pe magistrala de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Urmare a activităţilor preventive desfăşurate, din statistica înregistrată în sezonul estival 2013 rezultă o scădere a furturilor de la infrastructura feroviară cu 20% faţă de perioada similară a anului 2012.
 
O importanţă deosebită a fost acordată segmentului de prevenire şi informare a turiştilor aflaţi pe Litoral.
 
Astfel, la toate hotelurile şi locurile de cazare omologate, în locuri vizibile, au fost afişate materiale cu conţinut preventiv. De asemenea, a avut loc şi o întâlnire de pregătire antiinfracţională cu personalul hotelier.
 
O atenţie deosebită a fost acordată şi taberelor şcolare existente în staţiunile de pe litoral, în cadrul cărora s-au derulat campanii de prevenire în rândul elevilor, semnificativă fiind în acest sens acţiunea „Vacanţă în siguranţă”, desfăşurată sub egida Ministerului Afacerilor Interne.
 
Pentru monitorizarea percepţiei turiştilor asupra activităţii poliţiştilor de pe litoralul românesc, I.P.J. Constanţa a derulat, în perioada 12-18 august a.c., o cercetare sociologică privind „Percepţia turiştilor aflaţi pe litoral asupra nivelului de siguranţă şi a activităţii poliţiei de pe litoralul Mării Negre”.
 
Concluzia sondajului a reliefat faptul că, majoritatea turiştilor intervievaţi în anul 2013, respectiv 79% dintre aceştia, au precizat că se simt în siguranţă, în timp ce doar 21% dintre respondenţi consideră că nu se simt în siguranţă pe litoralul Mării Negre.
 
   COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii