Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O cunoscută firmă a intrat în faliment. Trebuia să revitalizeze oraşul. Legături cu Radu Mazăre şi Emilian Schwartzenberg

ro

08 Feb, 2018 00:00 4046 Marime text
Societatea comercială Shapir Structures SRL, din nou în atenţia magistraţilor. Azi, la Tribunalul Bucureşti, va avea loc un nou termen în dosarul în care societatea comercială mai sus precizată a intrat în faliment.
 
În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a SC Shapir Structures SRL, suspectată de două infracţiuni de evaziune fiscală. În cauză, DNA l-a mai trimis în judecată şi pe Avraham Morgenstern, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
 
În luna august, Curtea de Apel Bucureşti a soluţionat dosarul instrumentat de DNA şi a decis condamnarea afaceristului israelian Avraham Morgenstern, arestat preventiv în lipsă, la 12 ani de detenţie. Asta în timp ce societatea comercială Shapir Structures SRL a fost condamnată la pedeapsa de 240 de zile-amendă pentru evaziune fiscală.
 
„Stabileşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 de lei, inculpata urmând să plătească statului suma totală de 240.000 de lei. Condamnă pe inculpata SC Shapir Structures SRL la pedeapsa de 240 de zile-amendă pentru evaziune fiscală. Stabileşte cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 de lei, inculpata urmând să plătească statului suma totală de 240.000 de lei. Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 240.000 de lei, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 80.000, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 320.000 de lei“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
În continuare, Curtea de Apel Bucureşti a dispus „punerea scrisorii de garanţie bancară în original, în cuantum de 53.836.994,84 de lei, la camere de corpuri delicte, până la ridicarea acesteia de partea civilă ANAF. Pune la dispoziţia părţii civile ANAF scrisoarea de garanţie bancară în original, valabilă până la data de 17.09.2018, în vederea punerii în executare a pretenţiilor civile, sens în care se încunoştinţează partea civilă pentru a se prezenta de îndată la instanţă în vederea ridicării acesteia“, se mai arată în decizia judecătorilor.
 

Plângeri penale de la DNA

 
Avraham Morgenstern a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare. El a fost capturat în Argentina, pe aeroportul din Buenos Aires! În legătură cu dispariţia lui Morgenstern, DNA a trimis, potrivit digi24.ro, plângeri penale către Ministerul de Interne, către Poliţia Română, precum şi către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Atât Avraham Morgenstern, cât şi SC Shapir Structures SRL apar şi în rechizitoriul DNA privind trimiterea în judecată a lui Emilian Schwartzenberg, cu dublă cetăţenie (domiciliat în Israel), arestat în lipsă, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
„Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţii Shapir Structures SRL, să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures SRL să câştige, în condiţii avantajoase, o licitaţie având ca obiect contractul de construire a Campusului Social Henri Coandă, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanţa“.
 
„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile dispuse în cauză“, conform DNA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii