Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apropiat al lui Radu Mazăre! Avraham Morgenstern ar putea răspunde pentru situația Shapir Structures SRL

ro

05 Apr, 2021 00:00 2831 Marime text
  • Dosarul (21795/3/2014) se află pe rolul Secţiei a-VII-a Civilă din Tribunalul București, din 25 iunie 2014.

Judecătorii de la Tribunalul București au stabilit un nou termen în dosarul privind falimentul societății comercială Shapir Structures SRL! Cauza se va afla din nou în atenția magistraților pe data de 20 octombrie 2021, pentru continuarea procedurii şi a demersurilor de evaluare şi valorificare bunuri, după ridicarea sechestrului penal.
 
De menționat că pe rolul Tribunalului București a fost înregistrat un dosar în care se solicită angajarea raspunderii, părțile cauzei fiind: Fractal Insolventa SPRL –reclamant, Larton Consultants Limited și Morgenstern Avraham (apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța) – pârâți.
 
În 2014, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București cererea debitorului SC Shapir Structures SRL care a solicitat, în baza Legii 85/2006, deschiderea procedurii generală a insolvenței.
 
În motivarea în fapt a cererii, Shapir Structures SRL a arătat că în urma executării unor contracte de reabilitare și construire drumuri naționale și șosele de centură având ca beneficiar CNADNR și a neîncasării prețului contractelor a intrat într-un dezechilibru financiar care în final a dus la apariția stării de insolvență.
 
Shapir Structures SRL și-a exprimat intenția de a depune un plan de reorganizare.
 
Prin decizia 3378/2015, din 08 aprilie 2015, Tribunalul București a dispus intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului SC Shapir Structures SRL.
 

Dosar la DNA

 
Amintim că în februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a SC Shapir Structures SRL, suspectată de două infracțiuni de evaziune fiscală.
 
În cauză, DNA l-a mai trimis în judecată și pe Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța. Morgenstern, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, a fost acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte (...) și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. „În aceeași perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants Ltd Cipru și Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activități au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
 
Tribunalul București a decis condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern, în primă instanță, la 12 ani de detenție. Mai mult, alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul București i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României și a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăți comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.
 
Tot Tribunalul București a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român și i-a obligat în solidar pe inculpați (Avraham Morgenstern și SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat și nerecuperat, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârșirii faptelor și până la data plății efective.
 
Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București, instanță care a redus pedeapsa afaceristului de la 12 ani la opt ani.
 
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, dar și de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre.
 
Citește și
 
Mazăre și Nicușor contra Strutinsky. Ultima decizie a judecătorilor în legătură cu falimentul Xenoti

Pledoarie fără succes
Ce le-a spus Mazăre judecătorilor pentru a-i convinge să-l trimită în Madagascar

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii