Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 21 02 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitare răsunătoare la Constanța! Curtea de Apel reia procesul celor 11 inculpați. Una dintre firme, în faliment (document)

ro

13 Sep, 2021 00:00 14682 Marime text
 
 
  • Una dintre firmele trimise în judecată și achitate în primă instanță de Tribunalul Constanța este Eurovia Invest SRL.
 
  • În prezent, societatea Eurovia Invest se numește Maxi Agro Top 2020 SRL și se află în faliment (pentru o datorie către Finanțe de 607.659 lei).
 
  • Printre creditori se află Municipiul Constanța prin Primar și SPITVBL Constanţa (1.727.00 lei), Finanțele Publice (total 5.302.733 lei) și Administrația Fondului pentru Mediu – 13.461 lei.    
 
  • Administratorul judiciar arată că a solitat Tribunalului Constanța să emită o adresă catre DIICOT Structura Centrală să restituie bunurile care au fost ridicate / reținute de organele de cercetare penală, respectiv un încărcător Terex, excavator New Holland,  vibrocompactor Dynapac și un compactor Hamm, în vederea valorificării acestora în procedura de faliment.
  
11 persoane trimis în judecată de procurorii DIICOT Constanța, pentru infracțiunile de aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, au fost achitate de Tribunalul Constanța (dosar 726/118/2015)! Decizia primei instanțe a fost contestată la Curtea de Apel Constanța atât de către procurorii DIICOT, cât și de Ministerul Finanţelor Publice și ANAF.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 23 septembrie 2021.
 
Inculpații
 
Persoanele fizice trimis în judecată și achitate în prezenta cauză sunt: „Vlăduceanu Irinel, Ştefănescu Andreea Irina, Stere Ştefan, Todea Anamaria, Curt Radu, Ioan Vasile , Creţu Vasile, Baiaram Aurel, Mustafa Florin, Curt Nicuşor și Ioan Nicuşor.
 
Asta în timp ce părțile responsabil civilmente sunt următoarele societăți comerciale: Eurovia Invest SRL, Sts Internaţional SRL, Kaleea Colect SRL, Nico Fer Remat SRL și Florinuzu Fiercom SRL.
 
Fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege
 
Magistrații de la tribunal au ajuns la concluzia că faptele de care sunt acuzați inculpații nu sunt prevăzute de legea penală ori nu a fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Presupus prejudiciu, un milion de euro
 
În dosarul cauzei se arată că, potrivit raportului de constatare din 05 februarie 2015, presupusul prejudiciu adus bugetului de stat este în sumă totală de aproximativ un milion de euro. De precizat că în motivarea deciziei, instanța a reținut în privința presupusului prejudiciu reținut în rechizitoriu în sarcina inculpaților ca reprezentând plata de TVA către bugetul statului, facturile de fier vechi erau cu taxare inversă și nu era cazul unei obligații privind plata TVA.  
 
Povestea Eurovia Invest SRL
 
Potrivit Monitorului Oficial al României nr.5122/2009, în baza cererii nr. 52697 din data de 30.07.2009, Andreea Irina Ștefănescu, din București, și Agrisco Plus SRL, administrată tot de Andreea Irina Ștefănescu, au fondat Eurovia Invest - SRL. Firma avea sediul social în Constanta, pe strada Cișmelei și se ocupa de comerț cu ridicata cu deșeuri și resturi.
 
În prezent, Eurovia Invest SRL se numește Maxi Agro Top 2020 SRL și se află în faliment – subiect asupra căruia vom reveni ulterior.
 
Schimbarea sediului social în Constanța
 
Potrivit Monitorului Oficial al României nr. 6357/2009, în ședința AGA nr. 5/11.12.2009, Andreea Irina Ștefănescu și Agrisco Plus SRL, în calitate de asociați în cadrul SC Eurovia Invest SRL, au hotarat schimbarea sediului social în municipiul Constanța, strada Mihai Viteazul și, totodată, s-a deschis un punct de lucru în localitatea Lumina, județ Constanța.
 
Ulterior, în Februrie 2010, asociatii Eurovia Invest SRL au decis deschiderea unui punct de lucru în port Murfatlar, Dana nr. 3, județul Constanța, precum și completarea obiectului secundar de activitate cu activități de servicii anexe transporturilor pe apă.
 
Vlăduceanu, numit administrator
 
Pe data de 21 aprilie 2010, (Hotărârea  AGA nr. 2/21.04.2010) Andreea Irina Ștefănescu și Agrisco Plus SRL, în calitate de asociați în cadrul SC Eurovia Invest SRL, au hotarat revocarea mandatului de administrator deținut de Ștefănescu, iar în locul acesteia a fost numit Irinel Vlăduceanu, din Constanța.
 
Prin Hotărârea AGA nr. 3/03.05.2010, asociații Eurovia Invest SRL au hotărât revocarea mandatul administratorului Vlăduceanu și numirea în loc a Andreei Irina Ștefănescu.
 
În octombrie 2010, Ștefănescu și SC Agrisco Plus SRL, în calitate de asociați în
Eurovia Invest SRL, au completat obiectul secundar de activitate cu următoarele activitati: a) extractia pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei, b) extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului, c) fabricarea betonului, d) fabricarea mortarului, e) fabricarea produselor din azbociment, f) fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos.
 
Iese Agrisco Plus SRL, intră Hard Bussiness Management SRL 
 
În luna aprilie 2011 a fost majorat capitalul social, prin încorporarea profitului net contabil aferent exercitiului financiar 2010, cu 115.930 lei și a devenit 116.130 lei.
 
În august 2011 s-a decis închiderea punctului de lucru situat în comuna Saraiu, Activul Ferma nr. 7, jud. Constanța, cooptarea în societate a SC Hard Bussiness Management SRL, cu sediul social în Constanța, strada Orhideelor, reprezentată legal de Violeta Bucos, precum și retragerea din societate a SC Agrisco Plus SRL prin cesiunea la valoarea nominală a părților sociale, pe care le deținea, către Ștefănescu Andreea-Irina, care deține acționar majoritar (98,98% din capitalul social total).
 
În luna noiembrie 2011, Stefanescu și Hard Bussiness Management SRL închid punctul de lucru situat în Lumina și schimbă obiectul principal de activitate cu comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii.
 
Via Security SRL
 
În baza cererii nr. 545943 din data de 27.06.2012, Ștefănescu Andreea-Irina și Eurovia Invest - SRL pun înființează Via Security SRL, cu sediul social în Constanta, strada Mihai Viteazul, și cu obiect „Activitati de protecție si gardă“.
 
Prin Hotărârea nr. 1/12.02.2013 a Adunării Generale a Asociaților Eurovia Invest SRL,  Ștefănescu Andreea-Irina și Hard Bussiness Management SRL, în calitate
de asociați, au hotărât completarea obiectului de activitate cu următorul cod CAEN: Colectarea deșeurilor nepericuloase.
 
Schimbări între administratori
 
În februarie 2014, în Eurovia Invest SRL a fost cooptat Osman Chenan din Castelu, județ Constanța, cu 0,10% din capitalul social total, care a și fost numit administrator.
 
Între timp, Osman Chenan rămâne asociat unic în Eurovia Invest SRL, iar prin Decizia nr. 1/15.04.2015 s-a decis revocarea din functia de administrator a lui Chenan și numirea în locul lui a lui Irinel Vlăduceanu.
 
 
Așa cum precizam și mai sus, în prezent, Eurovia Invest SRL se numește Maxi Agro Top 2020 SRL și se află în faliment – dosar 526/118/2020.

Următorul termen a fost stabilit pentru data de 29 octombrie 2021.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 12 septembrie 2021, SC Maxi Agro Top 2020 SRL este controlată de Osman Chenan (asociat unic), lichidator provizoriu fiind Enache Marilena Mariana CII.
 
Lista creditorilor
 
Pe lista creditorilor se află Finanțele Publice Constanța, Municipiul Constanța prin Primar și SPITVBL Constanţa, Administrația Fondului pentru Mediu, Polaris M Holding SRL, Maria Cereale SRL și Rin Trans Activ.
 
Prin sentința civilă nr. 295/4.03.2020, pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul 526/118/2020, a fost admisă cererea creditoarei Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați și s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței împotriva societății debitoare Maxi Agro Top 2020 SRL, dispunându-se și desemnarea practicianului Enache Marilena-Mariana – Cabinet Individual de Insolvență ca administrator judiciar provizoriu.
 
În motivarea cererii Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați a precizat că împotriva debitoarei, creditoarea deține o creanță în valoare de 607.659 lei, rezultată din obligațiile față de bugetul de stat, deși scadența a fost depășită de mai mult de 60 de zile
 
Nici debitorul și nici creditorii nu au propus un plan de reorganizare a activității societății debitoare.
 
La 1 martie 2021 a fost depus raportul administratorului judiciar privind trecerea la procedura falimentului, subliniindu-se că sunt îndeplinite cerințele legale.
 
Din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă Nr. 14712/07.09.2021 (document ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente) aflăm că societatea are urmatoarele litigii pe rol:
 
Dosar 2D/P/2011, DIICOT Structura centrală, dosar în care au fost ridicate o serie de utilaje aparținând societății, utilaje care au constituit probe în acest dosar;
Dosar 28D/P/2011, DIICOT Structura centrală
Dosar 726/118/2015, Tribunalul Constanța - grup infracțional, evaziune fiscală și spalare de bani – dosar în care s-a dispus achitarea în primă instanță.
Dosar 432 D/P/2016, DIICOT Constanța
Dosar 2137/122/2015, Tribunalul Giurgiu.
 Dosar 786/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Potrivit informatiilor furnizate de SPITVBL Constanța în urma controlului efectuat, rezultă că debitoarea ar trebuit să dețină în patrimoniu urmatoarele utilaje:
- încărcător Terex, excavator New Holland,  vibrocompactor Dynapac și un compactor Hamm.
 
Din informațiile furnizate de debitoare și din inscrisurile comunicate de aceasta, rezulta că cele patru utilaje ar fi fost ridicate de organele de cercetare penală.
 
Solicitare către Tribunal
 
Administratorul judiciar arată că a solitat Tribunalului Constanța să emita o adresă catre DIICOT Structura Centrală să restituie bunurile care au fost ridicate / reținute de organele de cercetare penală în vederea valorificării acestora în procedura de faliment.
 
Conturi blocate
 
Din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă Nr. 17462/19.10.2020 aflăm că „potrivit informatiilor furnizate de administratorul special (care a fost și administrator statutar) și inscrisurilor depuse de debitoare, societatea nu a desfasurat activitate în perioada de referință, respectiv 2017 – februarie 2020. Motivul invocat este blocarea conturilor societății“ 
 
În urma informațiilor primite de la bănci, a rezultat că acestea (conturile) au fost blocate de ANAF – masuri asigurătorii și executorii, Parchete – măsuri asigurătorii și executori judecătoresti – măsuri executorii.
 
În urma verificării site-urilor ANAF a rezultat că debitoarea are codul de TVA anulat din data de 16 decembrie 2015.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Afaceri cu fier vechi!
11 inculpați trimiși în judecată de DIICOT Constanța, achitați. Dosarul, în apel

   
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii