Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a propus organizarea următorului Forum China - Europa Centrală şi de Est, la Bucureşti, în 2013

ro

27 Apr, 2012 18:30 1075 Marime text

Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu participat astăzi, la Varşovia, la reuniunea de lucru a omologilor din ţările central şi est-europene cu primul-ministru chinez, Wen Jiabao ocazionată de lucrările Forumului Economic „Polonia - Europa Centrală - China. Cu acest prilej, şeful Executivului român a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din Republica Chineză, Wen Jiabao, şi din Polonia, Donald Tusk, precum şi cu mareşalul Sejm-ului polonez, Ewa Kopacz.

În alocuţiunea rostită la reuniunea de lucru ocazionată de lucrările Forumului Economic „Polonia - Europa Centrală - China, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat contribuţia românească la cooperarea regională cu China, context în care a exprimat disponibilitatea României de a găzdui următorul Forum China - Europa Centrală şi de Est, la Bucureşti, în 2013. Şeful Executivului a prezentat oportunităţile de cooperare cu China atât dintr-o perspectivă regională, cât şi prin prisma apartenenţei la Uniunea Europeană, în cadrul mai larg al Parteneriatului strategic UE-China.

Regiunea central şi est-europeană, ca întreg, constituie în mod firesc pentru China o punte de acces către piaţa Uniunii Europene, oferind şansa unei cooperări în plan economic între ţările din est şi cele din vestul Uniunii, între zona Mării Negre şi zona Mării Baltice. "România, la rândul său, ca ţară riverană la Dunăre şi la Marea Neagră, beneficiază de acest avantaj geostrategic şi dispune de un potenţial major pentru a deveni o poartă de acces atractivă către piaţa UE pentru produsele din Asia", a declarat premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.

În pofida contextului economic dificil, România a reuşit, prin aplicarea unor măsuri de reformă dificile şi adeseori dureroase, să revină la o creştere economică durabilă şi susţinută (de 2,5% din PIB în 2011 şi estimată la aproximativ 2% în acest an). Stabilitatea economică de care se bucură acum România este rezultatul politicilor interne coerente şi al parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale.

România continuă să fie o ţară atractivă pentru investiţiile străine directe, deoarece stabilitatea macroeconomică oferă condiţii pentru dezvoltarea afacerilor într-un mediu predictibil, iar impozitul pe profit de 16% este unul dintre cele mai scăzute din regiune, a declarat primul-ministru.

***

Întrevederea bilaterală pe care premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a avut-o la Varşovia cu omologul său chinez, Wen Jiabao, a prilejuit schimb de opinii foarte util în contextul evoluţiilor economice actuale.

Interesul major al Guvernului român, în ceea ce priveşte relaţia cu China în plan economic este atragerea firmelor chineze interesate şi care au potenţial investiţional semnificativ în proiecte de dezvoltare pe care partea română le poate pune la dispoziţie.

"Mesajul pe care l-am transmis şi care a rezonat în dialogul nostru a fost de continuitate în ceea ce priveşte dezvoltarea cooperării bilaterale, evident, pe seama tradiţiei îndelungate a bunelor relaţii între România şi China, însă conţinutul discuţiei a fost extrem de pragmatic. Nu am vorbit despre proiecte care se aşază bine pe hârtie, ci despre un număr mai mic de proiecte, care pot căpăta consistenţă foarte curând. (...) Am menţionat interesul României pentru atragerea investiţiilor şi a tehnologiei chineze la realizarea unor proiecte de infrastructură transfrontalieră care să se suprapună pe coridoarele de transport care leagă Marea Neagră de Marea Baltică. Am atins, de asemenea, dezvoltarea cooperării pe linia IMM-urilor în bazinul Dunării, pentru creşterea forţei economice a marilor oraşe prin realizarea de parcuri industriale şi tehnologice", a declarat şeful Executivului român.

Un alt subiect abordat a vizat posibilitatea ca România să devină un centru regional pentru producerea de către firme chineze de profil a tehnologiei de înalt nivel utilizabilă în producerea de energie regenerabilă, pe care România să o poată exporta pe piaţa europeană.

Primul-ministru chinez Wen Jiabao a primit cu mare deschidere propunerile de colaborare prezentate de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu şi, la rândul său, a propus organizarea de misiuni economice regionale.

***

Întrevederea de la Varşovia a primului-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu cu premierul polonez Donald Tusk a fost centrată pe interesul reciproc pentru dezvoltarea cooperării economice şi stimularea interesului oamenilor de afaceri pentru oportunităţile oferite de piaţa românească şi cea polonă. În acest sens, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a propus organizarea la Bucureşti a unui forum de afaceri româno-polon, cât mai curând posibil.

Ambii oficiali au convenit asupra utilităţii schimbului de bune practici în programele de reformare şi restructurare a economiei pe care România şi Polonia le au în vedere atât în ceea ce priveşte procesele de privatizare, cât şi cele de restructurare a companiilor de stat.

Alte subiecte abordate au vizat aderarea României la Spaţiul Schengen, Polonia numărându-se printre susţinătorii adoptării unei decizii în septembrie anul curent. Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu şi omologul său polonez Donald Tusk au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind alocările pe care cele două ţări le pot obţine pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună în perspectiva perspectiva financiară a UE 2014-2020.

În cadrul contactelor bilaterale de la Varşovia, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a avut o întrevedere cu Mareşalul Seimului,doamna Ewa Kopacz, cu care a discutat despre colaborarea la nivel parlamentar şi modalităţile de reformare în domeniul sănătăţii.

***

Din delegaţia care l-a însoţit pe primul-ministru la Varşovia a făcut parte şi ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

De asemenea, având în vedere caracterul economic al reuniunilor de la Varşovia, delegaţia română a fost însoţită şi de o delegaţie de oameni de afaceri, reprezentând firme interesate de colaborarea cu partenerii chinezi. Oamenii de afaceri au fost selectaţi de Consiliul Consultativ de Afaceri şi reprezintă, de altfel, prima acţiune externă consistentă a acestui forum de afaceri organizat pe lângă primul ministru.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii