Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Extinderea recunoașterii furnizorilor de servicii sociale

ro

26 Aug, 2015 14:04 916 Marime text
Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanță prin care se extinde dreptul operatorilor economici cu scop lucrativ de a fi recunoscuți ca furnizori de servicii sociale. Până în prezent, conform Legii nr. 292/2011, operatorii economici puteau furniza servicii sociale numai în condiții speciale, de exemplu, creșele înființate de societățile comerciale și persoanele fizice autorizate. Actul normativ vine în întâmpinarea creșterii cererii de servicii sociale, în special din partea potențialilor beneficiari care doresc și au posibilitatea să plătească serviciile accesate.

Extinderea ofertei de servicii sociale va duce la:

*        Satisfacerea unei cereri din ce în ce mai crescute pentru servicii sociale, mai ales de îngrijire de lungă durată, în contextul îmbătrânirii demografice;
*        Dezvoltarea sectorului serviciilor sociale și consolidarea capacității financiare a acestuia;
*        Creșterea numărului de locuri de muncă în domeniul serviciilor sociale;
*        Creșterea capacității centrelor publice și ale persoanelor juridice fără scop lucrativ (asociații, fundații) de a răspunde cererilor de servicii sociale ale persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse;
*        Creșterea calității vieții persoanelor dependente;
*        Asigurarea tratamentului egal pentru toți prestatorii de servicii de cazare de tip hotelier pe perioadă îndelungată, prin includerea acestora sub obligativitatea acreditării ca furnizori de servicii sociale și a obținerii licenței de funcționare, certificându-se astfel respectarea standardelor minime de calitate.

Actul normativ adoptat de Guvern stabilește și o serie de excepții în extinderea furnizorilor de servicii sociale, care rămân în zona de competență a autorităților publice. Printre aceste excepții se numără serviciile de prevenire a separării copilului de familie și serviciile pentru copilul lipsit temporar sau definitiv de părinți, serviciile legate de violența în familie și serviciile pentru persoanele cu dizabilități.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii