Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Experţii din Ministerul Finanţelor Publice din România vor acorda expertiză colegilor din Republica Moldova, în procesul de reformă instituţională

ro

03 Mar, 2012 21:50 451 Marime text

Ministrul Finanţelor Publice din România, domnul Bogdan Alexandru Drăgoi, a prezentat, astăzi, în cadrul şedinţei comune a Guvernelor celor două state, ministrului Finanţelor al Republicii Moldova, domnul Veaceslav Negruţă, propunerile părţii române privind colaborarea între cele două instituţii.

Cei doi miniştri au discutat despre acordarea de asistenţă şi expertiză de către experţii din România, colegilor din Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, în procesul de reformă instituţională.

Ministrul Finanţelor Publice a propus renegocierea Convenţiei dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital, semnată la Chişinău la 21 februarie 1995, cu aplicare de la 1 ianuarie 1997. Renegocierea acestei Convenţii se impune ca urmare a necesităţii de aliniere la principiile actualei legislaţii fiscale din cele două ţări şi la recomandările actuale ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Propunerea a vizat renegocierea Convenţiei sau încheierea unui protocol care să vizeze, printre altele:

  • Reducerea cotelor de impozit cu reţinere la sursă prevăzute de convenţie, respectiv cele care se aplică veniturilor de natura dividendelor, dobânzilor şi redevenţelor;
  • Îmbunătăţirea schimbului de informaţii conform celor mai recente prevederi OCDE, inclusiv crearea posibilităţii efectuării unui schimb de informaţii în domeniul bancar ori de câte ori sunt solicitate de către una dintre ţările partenere;
  • Introducerea unui nou articol privind asistenţa reciprocă în colectarea creanţelor.

În scopul întăririi cooperării în domeniul combaterii fraudei şi evaziunii fiscale a fost propus un acord care să permită schimbul automat de informaţii cu Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) din Republica Moldova, vizând, în general, veniturile obţinute de rezidenţi din surse aflate pe teritoriul celuilalt stat.

Discuţiile privind colectarea creanţelor au vizat un nou acord de cooperare bilaterală, având în vedere problemele întâmpinate de organele fiscale din România în recuperarea unor creanţe stabilite în sarcina cetăţenilor din Republica Moldova.

Informaţii de background:

Relaţiile de cooperare instituţională bilaterală au la bază:

  • Acordul între Ministerul Finanţelor Publice al României (MFP) şi Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul Finanţelor Publice, aprobat prin HG 889/2010 şi intrat în vigoare la 3 septembrie 2010.
  • Planul de cooperare semnat de Autoritatea Naţională a Vămilor din România şi Serviciul Vamal al Republicii Moldova, semnat la 24 iulie 2010, privind intensificarea colaborării în domeniul pregătirii lucrătorilor vamali şi schimbul de experienţă pentru prevenirea şi descoperirea fraudelor vamale.
  • Proiecte de înfrăţire instituţională, beneficiarii din partea Republicii Moldova fiind: Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală şi Agenţia pentru Achiziţii Publice.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii