Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24-09 Comunicat de presa ref. vizita de lucru a Primului Ministru al Romaniei Victor Ponta la BERD

ro

24 Sep, 2015 13:56 1455 Marime text
Vizita de lucru a Primului Ministru al României Victor Ponta la BERD

 
Primul Ministru al României, dl Victor Ponta a efectuat o vizita de lucru la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Premierul roman a fost insotit in aceasta deplasare de ministrul Finantelor Publice, dl Eugen Teodorovici si de ministrul Transporturilor, dl Iulian Matache.

La sediul bancii din Londra, delegatia a avut intilniri cu Presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti si Primul Vice Presedinte, dl Phil Bennett. Ambele parti au subliniat angajamentul comun pentru intensificarea cooperarii dintre BERD si Romania.

Premierul român a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvernul României, în domeniul Transporturilor, Energiei şi Lucrărilor Publice, cu impact major asupra dezvoltării regionale, respectiv a infrastructurii naționale. Proiectele urmează să intre într-un proces de evaluare internă efectuat de specialiștii BERD, din perspectiva fezabilității lor economice, al efectului pozitiv asupra tranziției economiei României către standarde moderne și performante, cât și a posibilităților de finanțare, în condițiile actuale dificile de pe piețele financiare internaționale. Board-ul Directorilor BERD urmează totodată să aprobe pe 30 septembrie noua strategie de ţară pentru România.

Presedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti a mentionat: “Cu o piata proprie de 20 milioane consumatori si un numar in crestere de companii romanesti ce au success pe pietele internationale, Romania are un mare potential. BERD este hotarita sa sprijine dezvoltarea economica a tarii, cu accent pe stimularea sectorul privat. Avem experiente foarte bune si un portofoliu solid in Romania, pe care intentionam sa-l dezvoltam.”

La randul sau, Premierul roman a adaugat: “BERD a indeplinit un rol esential in procesul de tranzitie al Romaniei catre o economie de piata functionala, dupa Revolutie. Dorim ca aceasta implicare sa continue pe multiple planuri.”

BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali in Romania, cu cca 7 miliarde EUR investiti pana in prezent, in peste 370 proiecte. Prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde EUR din partea altor investitori. Activitatea bancii este orientata catre dezvoltarea pietei de capital, imbunatatirea calitatii infrastructurii, reducerea disparitatilor regionale, cresterea incluziunii si stimularea competitivitatii sectorului privat.

O noua strategie pentru Romania, pana in anul 2020, se asteapta sa fie aprobata in sedinta Consiliului de Administratie din 30 septembrie. Operatiunile BERD in Romania sunt conduse de catre dl Matteo Patrone, numit director al reprezentantiei de la Bucuresti, incepand cu luna iulie 2015.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii