Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Garda de Coastă - Albanezi depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni în timp ce încercau să intre ilegal în ţară - 24.02.2015

ro

24 Feb, 2015 10:27 903 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în apropierea frontierei cu R. Bulgaria doi cetăţeni albanezi care intenţionau să treacă ilegal frontiera cu scopul de a ajunge într-o ţară din Spaţiul Schengen.
Bărbaţii în cauză au beneficiat de ajutorul a doi conaţionali, reţinuţi de poliţiştii de frontieră români pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.
 
În data de 22.02.2015, în jurul orei 22.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Negru Vodă au observat, prin sistemul electronic de supraveghere a frontierei de stat, două persoane care se deplasau pe jos dinspre R. Bulgaria.
Imediat, o echipă operativă a Gărzii de Coastă a declanşat o acţiune specifică pentru depistarea si reţinerea persoanelor în cauză. Deoarece acestea nu îşi justificau prezenţa în zonă şi nu vorbeau limba română au fost conduse la sediul S.P.F. Negru Vodă pentru cercetări.
Din verificări s-a stabilit că bărbaţii sunt cetăţeni albanezi, N.E şi S.N., cu vârste de 26, respectiv 35 ani, care intenţionau să intre ilegal în ţara noastră cu scopul de a-şi continua ulterior călătoria spre o ţară din Spaţiul Schengen.
Din cercetări a mai rezultat faptul că cei doi bărbaţi au beneficiat de ajutorul a doi conaţionali, care i-au transportat cu un autoturism până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde le-au indicat zona prin care să treacă ilegal frontiera în România.
Poliţiştii de frontieră români au identificat autoturismul în cauză, marca Volkswagen, înmatriculat în Albania, în care se aflau cetăţenii albanezi L.H. şi N.V., cu vârste de 31, respectiv 52 ani, care trecuseră legal frontiera, prin P.T.F. Negru Vodă, în aceeaşi seară. Unul dintre pasagerii din autoturism a declarat că este rudă cu unul dintre migranţi şi că intenţiona să-i preia din Romania pentru a-i transporta într-o ţară din Spaţiul Schengen.
Bărbaţii depistaţi pe „frontiera verde” sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 262, alin. 1 din Codul Penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie predaţi autorităţilor de frontieră din R. Bulgaria, conform protocolului existent între cele două state.
De asemenea, unul dintre facilitatori, ruda unuia dintre bărbaţi, este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de migranţi”, iar cealaltă persoană pentru săvârşirea infracţiunii de „complicitate la trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 263, alin. 1 Cod Penal, respectiv art. 48 raportat la art. 263 din Codul Penal.
Cei doi facilitatori au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, iar autoturismul în cauză a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor, care sunt continuate de poliţiştii de frontieră români sub îndrumarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii