Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:47 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coastă

ro

19 Oct, 2015 14:33 1163 Marime text
Aproximativ 5 tone de rapană şi peste o tonă de peşte confiscate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă
 
Poliţiştii de frontieră constănţeni au identificat în Portul Constanţa cinci cetăţeni români care pescuiseră aproximativ 5 tone de produse din peşte din specia rapană, fără a îndeplini condiţiile legale.
De asemenea, şi poliţiştii de frontieră tulceni au identificat trei bărbaţi care transportau fără documente legale, cu o ambarcaţiune cu motor, respectiv cu un autoturism, peste 1 tonă de peşte din specii diferite şi plase de pescuit, în lungime de aproximativ 900 de metri.
 
• În data 16.10.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Constanţa, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion România, din care cinci bărbaţi efectuau operaţiuni de descărcare a unor saci din rafie încărcaţi cu produse din peşte din specia rapană în cochilie.
În urma verificării documentelor prezentate de comandantul ambarcaţiunii, un cetăţean român în vârstă de 23 de ani, s-a constatat că acesta nu deţinea permis de pescuit eliberat de autorităţi, pentru uneltele folosite la această activitate, respectiv unelte de pescuit tip beam-traul (sistem de plase atasat unui plug folosit la pescuit pe fundul mării).
Astfel, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 4.744,65 kilograme rapană, care a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale. De asemenea, a fost indisponibilizată ambarcaţiunea, precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, bunuri evaluate la aproximativ 1.075.000 lei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit” şi „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
• La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina au observat în zona de competenţă o ambarcaţiune cu motor ascunsă în vegetaţie, din care două persoane de sex masculin pescuiau pe lacul Iacub.
În urma controlului specific, poliţiştii de frontieră au descoperit, în barcă, zeci de kilograme de peşte din specia caras pentru care cei doi bărbaţi, cetăţeni români, în vârstă de 33, respectiv 46 ani, din judeţul Tulcea, nu au putut prezenta documente justificative.
Extinderea cercetărilor a condus la identificarea a opt setci tip monofilament şi 9 setci din avă tip fir textil cu captură de peşte în ele pe care cei doi bărbaţi le lansaseră la apă.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 172 kilograme peşte din specia caras, plase în lungime de aproximativ 900 de metri, ambarcaţiunea cu motorul, un rezervor şi două rame, bunuri evaluate la aproximativ 18.800 lei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit” şi „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial şi tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
• În data de 18.10.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea au identificat, în zona de competenţă, un cetăţean român, Ioan S., în vârstă de 59 de ani, care intenţiona să comercializeze cantitatea de 971 kilograme peşte din diferite specii fără documente legale, dintr-un autoturism marca Iveco.
Cantitatea de peşte a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”.
 
Mii de jucării susceptibile a fi contrafăcute, descoperite la P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit 4.200 jucării, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 63.000, dacă ar fi originale, într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China, pentru o societate comercială din Bucureşti.
 
În data de 16.10.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Constanţa Sud Agigea, împreună cu lucratorii vamali, au efectuat în baza analizei de risc, controlul amănunţit la un container sosit din China, în care se aflau mărfuri diverse pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului, au fost descoperite aproximativ 4.200 de jucării din plastic cu baterie, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de 63.000 lei dacă ar fi fost originale.
Bunurile în cauză au fost indisponibilizate de către lucrătorii vamali şi predate pe baza de proces-verbal comisionarilor vamali.
 Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală administratorului societăţii comerciale în cauză, un cetăţean chinez, în vârstă de 33 ani, cu reşedinţa în Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii