Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coastă

ro

28 Sep, 2015 16:50 1153 Marime text
În ultimele 48 de ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Jucării şi accesorii pentru telefoane susceptibile a fi contrafăcute, descoperite la P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu inspectorii vamali au descoperit într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China, jucării şi accesorii de telefoane susceptibile a fi contrafăcute cu o valoare de aproximativ 227.600 lei dacă ar fi originale.
 
În data de 25.09.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu inspectorii vamali au efectuat, pe baza analizei de risc, controlul unui container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Brăila.
În urma controlului, au fost descoperite 1.636 de jucării (maşinuţe) şi 3.200 bucăţi folie protecţie pentru telefoane mobile, susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 227.600 lei dacă ar fi originale.
Bunurile în cauză au fost indisponibilizate de către lucrătorii vamali, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.
Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală administratorului societăţii comerciale în cauză, un cetăţean turc, în vârstă de 21 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
Autoturism VOLVO căutat în Spania descoperit la S.T.F. Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat şi indisponibilizat un autoturism marca Volvo care fusese semnalat ca fiind furat din Spania de la jumatea lunii iunie 2013.
În data de 25.09.2015, ora 13.40, acţionând în baza unei informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Ostrov au oprit pentru control pe cetăţeanul român P.M.V., în vârstă de 36 de ani, domiciliat pe raza judeţului Constanţa, care conducea un autoturism marca Volvo.
La controlul specific, poliţiştii de frontieră au solicitat acestuia să prezinte, pe lângă documentele personale şi documentele maşinii. Lucrătorii noştri au efectuat verificări în bazele de date, ocazie cu care s-a stabilit că autovehiculul în cauză este semnalat ca fiind „bun căutat în vederea confiscării”, semnalare introdusă de autorităţile din Spania, din data de 12.06.2013.
Faţă de cele constatate, P.M.V. a declarat că el este proprietarul maşinii, pe care a cumpărat-o din România, contra sumei de 17.000 lei şi că nu avea cunoştinţă despre faptul că autoturismul ar fi furat.
Poliţiştii de frontieră au indisponibilizat vehiculul evaluat la aproximativ 17.000 de lei, în vederea continuării cercetărilor şi au întocmit cetăţeanului român dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „furt”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 228, alin. 1 Cod Penal.
 
Braconaj piscicol în judeţul Tulcea
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Cosată acţionând pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au confiscat 2905 metri de plasă tip setcă şi 265  kilograme de peşte din diferite specii.
 
• În data de 25.09.2015, în jurul orei 06.45, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia au depistat, pe lacul Merheiul Mic, de pe raza localităţii Chilia, doi cetăţeni români P.I., în vârstă de 53 de ani şi C.S., în vârstă de 35 de ani, în timp ce efectuau activităţi de pescuit dintr-o ambarcaţiune tip lotcă.
În urma verificării ambarcaţiunii, au fost descoperite 14 unelte de pescuit ( şapte plase din aţă şi 7 plase din nailon torsionat în trei fire) în lungime de 880 metri şi 59 kilograme de peşte din speciile caras, somn, ştiucă, babuşcă şi lin.
• Un alt caz a fost înregistrat în data de 27.09.2015, în jurul orei 05.30, când poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector i-au depistat, pe lacul Babina, pe B.N., în vârstă de 33 ani şi B.S., în vârstă de 27 de ani, în timp ce efectuau activităţi de pescuit dintr-o ambarcaţiune din fibră de sticlă cu motor ataşat.
În urma verificărilor efectuate, în ambarcaţiune a fost găsită cantitatea de 160 kilograme peşte din speciile caras, somn, ştiucă, plătică şi crap şi 38 de unelte de pescuit tip setcă în lungime de 2025 metri.        
Deoarece persoanele în cauză nu au putut prezenta documente care să le ateste calitatea de pescari autorizaţi, şi licenţe pentru ambarcaţiunile folosite la activitatea infracţională, în ambele cazuri poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ,, pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.64, lit.a din O.U.G. 23/2008, iar cele 219 kilograme de peşte au fost predate la societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
• În data de 27.09.2015, în jurul orei 12.40,  un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea a oprit în vederea controlului, pe raza localităţii Horia, un autoturism marca Dacia în care se aflau două persoane.
În urma verificării autoturismului, în portbagajul acestuia a fost descoperită cantitatea de 46 kilograme de peşte din speciile caras, somn şi ştiucă, aparţinând lui F.I., în vârstă de 69 de ani, domiciliat pe raza judeţului Braşov.
Deoarece persoana în cauză nu a prezentat documente legale de provenienţă a peştelui, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de ,, deţinere, transport sau comercializare ilegală a peştelui”, fată prevăzută şi pedepsită de art.64 din O.U.G. 23/2008, iar cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
 
Tigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră
  
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi fraudei vamale cu produse supuse accizării, identificând doi cetăţeni români  care transportau, cu un autoturism marca Fiat Punto, cantitatea de 100 pachete de ţigări, provenite din activitatea de contrabandă.
 În data de 25.09.2015, în jurul orei 15.15, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea i-au depistat, pe raza localităţii Garvăn, pe cetăţenii români V.G., în vârstă de 24 de ani şi V.A., în vârstă de 57 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea, în timp ce transportau, cu un autoturism marca Fiat Punto, mai multe pachete cu ţigări, pe care erau aplicate timbre accizabile de Republica Moldova.      
În urma verificării autoturismului, în spatele şoferului pe podea, a fost găsită cantitatea de 100 pachete ţigări marca ,, Plugarul” pentru care cele două persoane nu au  putut prezenta documente justificative.
Întrebaţi fiind de provenienţa ţigărilor, aceştia au declarat că le aparţin şi că le-au cumpărat dintr-o piaţă din municipiul Galaţi, de la nişte persoane a căror identitate nu o cunosc, pentru consumul propriu.
Persoanele în cauză sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,, colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea şi vânzarea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia”, fapte prevăzute şi sancţionate de Legea 86/2006 privind Codul Vamal.
 
Marinar cu documente falsificate identificat de poliţiştii de frontieră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un marinar sirian care a prezentat la controlul de frontieră un carnet de marinar a cărui filă ce prevedea valabilitatea era falsificată.
 
În data de 27.09.2015, ora 16.50, poliţiştii de frontieră din cadrul P.P.F. Midia – Garda de Coastă au efectuat control de frontieră asupra unei nave, sub pavilion Cambodgia.
În urma verificării documentelor de călătorie prezentate la control de către membrii de echipaj, poliţiştii de frontieră l-au identificat pe numitul R.I., în vârstă de 35 ani, cetăţean Siria, care a prezentat un carnet de marinar asupra căruia exista suspiciuni cu privire la autenticitatea prelungirii valabilităţii documentului. La cercetarea documentului, s-a stabilit că fila din carnet pe care era inscripţionată perioada de valabilitate era falsificată
Poliţiştii de frontieră au întocmit persoanei în cauză lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „fals şi uz de fals”, faptă prevăzută de art. 323 din Codul Penal.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii