Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coasta

ro

12 Mar, 2013 15:21 1268 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Microbuz furat din Spania, descoperit în P.T.F. Negru Vodă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în P.T.F. Negru Vodă un microbuz marca Citroen Jumper care figura ca fiind furat  din Spania.
În data de 11.03.2013, în jurul orei 05.30, în P.T.F. Negru Vodă s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român B.A.I., în vârstă de 24 ani, la volanul unui microbuz marca Citroen Jumper înmatriculat în Spania.
În urma verificărilor a rezultat faptul că microbuzul figura ca fiind furat din Spania din data de 19.04.2012.
Conducătorul auto, domiciliat în judeţul Ialomiţa, a declarat faptul că i-a fost încredinţat microbuzul de către tatăl său, care i-a cerut să se deplaseze în R. Bulgaria pentru a-l înmatricula.
Tânărul aflat la volan a mai declarat că tatăl său a achiziţionat microbuzul de la un cetăţean român fără a cunoaşte că este furat.
Microbuzul evaluat la aproximativ 11.000 lei a fost ridicat în vederea indisponibilizării.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 26 raportat la art. 208 Cod Penal.

Autoutilitară Fiat Ducato cu certificat de înmatriculare fals, descoperită în P.T.F. Ostrov

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat în P.T.F. Ostrov un cetăţean român care încerca să scoată din ţară o autoutilitară marca Fiat Ducato, cu un certificat de înmatriculare fals.
În data de 11.03.2013, în jurul orei 08.10, în P.T.F. Ostrov s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră un cetăţean bulgar şi unul român, cu o autoutilitară marca Citroen C 25, înmatriculată în R. Bulgaria, pe care era transportată o autoutilitară marca Fiat Ducato, cu numere de Spania.
Cetăţeanul român S.N., în vârstă de 39 ani, domiciliat în judeţul Ialomiţa, a prezentat la control, pentru autoutilitara Fiat Ducato, un certificat de înmatriculare şi un act de vânzare-cumpărare care prezentau indicii de falsificare.
Persoana în cauză a declarat că a cumpărat autoutilitara de la un cetăţean român, încheind cu acesta un act de vânzare-cumpărare.
Bărbatul a mai declarat că intenţiona să se deplaseze în R. Bulgaria pentru a înmatricula autoutilitara Fiat Ducato.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „complicitate la fals material în înscrisuri oficiale” şi „uz de fals”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 290, art. 26 raportat la art. 288 şi art. 291 Cod Penal.

Plase de pescuit în lungime de aproximativ 1.400 metri şi 100 kilograme peşte confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând şapte persoane de sex masculin care deţineau plase de pescuit tip monofilament, desfăşurau activităţi de pescuit comercial fără a deţine autorizaţie, respectiv transportau cantităţi de peşte fără documente legale.
Au fost ridicate în vederea confiscării 28 de plase de pescuit în lungime de 1.380 metri, o barcă pneumatică cu vâsle şi 100 kilograme peşte din specii diferite.
● În data de 11.03.2013, în jurul orei 05.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea i-au identificat pe I.M. de 25 ani şi N.M. de 17 ani, care deţineau 20 de plase tip monofilament şi cantitatea de 62 kilograme peşte.
● În acceaşi zi, în jurul orei 06.40, poliţiştii de frontieră tulceni l-au surprins pe I.A. de 31 ani în timp ce pescuia cu două plase tip monofilament, respectiv avă, având capturată cantitatea de 23 kilograme peşte.
● În jurul orei 07.40, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au ridicat în vederea confiscării de la cetăţeanul român C.C., în vârstă de 37 ani, o plasă monofilament şi trei plase din aţă.
● În jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră din cadrul P.T.F. Midia au oprit pentru control un autoturism marca Dacia, în care se aflau C.I. de 31 ani, O.N.A. de 35 ani şi M.C. de 29 ani.
În interiorul autoturismului au fost descoperite două plase din nylon, o barcă pneumatică, două vâsle şi cantitatea de 15 kilograme peşte.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării plasele de pescuit în lungime de 1.380 metri, barca pneumatică şi cele două vâsle, iar cantitatea de 100 kilograme peşte au predat-o spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
Cei şapte bărbaţi, domiciliaţi în judeţele Tulcea, Constanţa şi Vrancea, sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de „deţinerea şi utilizarea plaselor de pescuit tip monofilament”, „folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de tip comercial” şi „transportul peştelui fără documente legale”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

6.200 de ţigarete netimbrate confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat patru cetăţeni români care ofereau spre comercializare, respectiv transportau 6.200 de ţigarete netimbrate, de provenienţă magazin duty-free şi R. Moldova, fără documente legale.
● În data de 11.03.2013, în intervalul orar 10.00 - 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii comerţului ilicit cu produse din tutun, identificând doi bărbaţi care ofereau spre comercializare 2.200 de ţigarete netimbrate, de provenienţă magazin duty-free şi R. Moldova, fără documente legale.
● În aceeaşi zi, în jurul orei 19.00, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Mangalia au depistat-o pe D.G., în vârstă de 51 ani, care deţinea 2.000 de ţigarete de provenienţă duty-free fără documente justificative.
● În jurul orei 19.40, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea au oprit pentru control un autoturism Opel Astra, condus de P.S., în vârstă de 51 ani.
În interiorul autoturismului au fost găsite 2.000 de ţigarete de provenienţă R. Moldova, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente legale
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării ţigaretele evaluate la aproximativ 1.500 lei şi au aplicat fiecărei persoane o sancţiune contravenţională de 1.000 lei conform Legii 12/1990 republicată.

Articole de îmbrăcăminte susceptibile a fi contrafăcute

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat o acţiune privind combaterea infracţiunilor de punere în circulaţie a unor produse contrafăcute, în urma căreia au descoperit articole de îmbrăcăminte în valoare de aproximativ 6.100 lei dacă ar fi originale.
În data de 11.03.2013, în jurul orei 10.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Tulcea au identificat o persoană de sex masculin care oferea spre comercializare, într-o societate comercială de pe raza municipiului Tulcea, articole de îmbrăcăminte sport, susceptibile a fi contrafăcute.
Administratorul societăţii comerciale în cauză, cetăţeanul român R.C., în vârstă de 61 ani, nu a putut prezenta documente de provenienţă pentru marfa deţinută şi nici acordul titularilor mărcilor înregistrare pentru punerea în circulaţie a produselor ce purtau însemnele disticitive.
Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 6.100 lei dacă ar fi originale, au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare.
În cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.


Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii