Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsurile fiscale introduse de guvernul Ponta vor genera cel puţin 80.000 de noi şomeri, încasări mai mici la buget şi lipsa banilor pentru plata salariilor şi pensiilor

ro

11 Aug, 2013 14:55 1187 Marime text
După ce anul trecut 21.221 de firme şi-au suspendat activitatea din cauza guvernării Ponta, anul acesta am putea avea un nou val de insolvențe, în special în rândul micilor intreprinzatori. Dacă Guvernul va majora impozitele și va introduce unele noi, inclusiv la veniturile din chirii și din drepturi de autor, atunci cei 298.365 de agenți economici care lucrează in sistem de persoană fizică autorizată (PFA) vor avea de suferit.
 
Creşterea impozitării simultan cu reducerea drastică a investițiilor publice va duce atât la mărirea numărului de şomeri, cât şi la micşorarea contribuţiilor la bugetul de stat.
 
Practic, într-un scenariu optimist, calculele arată că la actualul număr de 730.000 de şomeri s-ar mai putea adăuga încă 80.000. Este vorba în special de persoanele fizice autorizate care şi-ar putea suspenda activitatea în noile condiții. Efectele ar continua în lanţ, pentru că prin închiderea unor agenți economici, restrângerea activității altora și micșorarea numărului de salariați am avea o pierdere semnificativă şi la nivelul încasărilor la bugetul de stat.
 
Cercul vicios produs de actualele măsuri ale Guvernului Ponta conduce la  apariția unor noi asistaţi sociali, în timp ce sunt mai puţini bani de colectat şi, practic, mai puţini bani de redistribuit. Astfel apare un pericol real de incapacitate a statului de a plăti pensiile şi salariile bugetarilor și de înrăutățire a celorlalte servicii publice furnizate de stat pe fondul lipsei finanţării lor corespunzătoare. Cerem guvernului Ponta să analizeze în mod responsabil consecinţele măsurilor fiscale pe care se pregăteşte să le introducă, înainte de a trece la aplicarea lor.
Marian Preda
Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii