Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Dobrogei reprezinta un bun prilej de a ne aduce aminte indemnurile Proclamatiei de acum 137 de ani

ro

14 Nov, 2015 17:30 2006 Marime text
Marcam, astazi, pentru prima data ca zi nationala, 137 de ani de la reintregirea Dobrogei cu Romania, a doua etapa in procesul de unire nationala a romanilor, eveniment pe care il vom sarbatori, de acum, in fiecare an pe 14 noiembrie, sub numele “Ziua Dobrogei”. Contextul social actual implica o serbare intr-un cadru solemn, in care sa ramanem cu gandurile noastre alaturi de victimele si familiile victimelor de la Colectiv. Insa tot acest context actual, marcat si de numeroasele zile in care zeci de mii de romani au protestat in strada, fac ca astazi, de Ziua Dobrogei, Proclamatia citita de Carol I acum 137 de ani sa devina cu atat mai importanta, cu cat indemnurile ei sunt extrem de reale si necesare: cele mai scumpe daruri ale omenirii - viata, onoarea si proprietatea - trebuie respectate prin Constitutie, iar principala indatorire a
autoritatilor romane este de a ne face sa ne iubim tara, de a se ingriji de bunul nostru trai.

Intre 1877-1878, Imperiul Tarist si Imperiul Otoman au fost in razboi pentru reorganizarea Tarilor Balcanice. Romania a intrat in acest razboi pentru a-si recastiga, pe campul de lupta, independenta proclamata in 9  mai 1877. In vara anului 1878, a avut loc Congresul de pace de la Berlin, care a recunoscut dreptul istoric al Romaniei asupra Dobrogei si Deltei Dunarii, insa, in schimbul lor, Rusia a luat statului roman judetele din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad si Ismail. Articolul 46 al Tratatului de la Berlin, adica cel care statuta revenirea teritoriului dintre Dunare si Marea Neagra la patria-mama, a fost pus in aplicare in 14 noiembrie 1878, ziua in care Carol I a ajuns la Braila.

Proclamatia catre Dobrogeni, citita de Carol I in dimineata zilei de 14 noiembrie 1878, era, pe langa o recunoastere oficiala a luarii Dobrogei in stapanire de catre statul roman, si o asigurare a repectarii legilor tarii,
ordinii si disciplinei, a respectarii religiei si proprietatilor minoritatilor din aceasta provincie, dar si un indemn la colaborare cu autoritatile statului roman.
Contextul actual face ca prima serbare oficiala a Zilei Dobrogei sa se desfasoare doar intr-un cadru solemn, insa poate cel mai important omagiu pe care il putem aduce astazi este sa recitim Proclamatia catre Dobrogeni, atat noi, cetatenii, cat si cei din institutiile statului. Evenimentele din ultimul timp, de la tragedia de la Colectiv si pana la protestele zecilor de mii de romani, fac ca indemnurile din Proclamatie sa  redevina reale si necesare, indemnuri asupra carora trebuie sa reflectam si pe care sa le respectam: “cele mai sfinte si mai scumpe daruri ale omenirii, viata, onoarea si proprietatea, sunt puse sub scutul unei  Constitutii pe care ne-o ravnesc multe natiuni si nimeni nu le va putea lovi fara a-si primi legitima pedeapsa (…) Autoritatile romane au ca intaia indatorire de a cerceta si indestula trebuintele voastre, de a ingriji de bunul vostru trai, de a va face a iubi tara la a carei soarta acum este lipita si soarta voastra”.

La multi ani tuturor dobrogenilor, indiferent de religie sau nationalitate! Ani prosperi, cu pace, pe care sa ii traim in armonie, iar in fiecare an pe 14 noiembrie sa ne sarbatorim impreuna!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii