Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subvenționarea energiei electrice pentru Irigații – Condiție de bază în 2015 pentru buna desfășurare a campaniei de semănat a culturilor de toamnă

ro

28 Jul, 2015 19:48 1592 Marime text
Federația Națională PRO AGRO s-a adresat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu propunerea de a institui un ajutor de stat privind umplerea canalelor principale de irigații, prin elaborarea unui act normativ, care să se subvenționeze integral costurile generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015. Această solicitare vine în contextul în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an, vremea în ultima perioadă fiind caniculară, mai ales în zonele de nord-est și sud-est a României, cu o medie a temperaturilor maxime ce a atins și 42 de grade.
 
Această situație, a condus la reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire ce poate duce mai departe la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an. În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înființării culturilor de toamnă, precum rapița, orzul și chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât și de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări și a intra în iarnă în condiții optime.
 
Prin acest ajutorul financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Trebuie să vă precizăm că pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastroase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații.
 
După cum bine știți, costurile cu energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat. Prin susținerea acestei măsuri, mulți fermieri vor fi încurajați să irige iar suprafețele irigate prin intermediul organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat din România, vor crește semnificativ.
 
Alături de fermierii din producția vegetală se alătură și fermierii crescători de animale care au înființat culturi duble pentru furajele suculente care trebuiesc irigate.
 
Federația Națională PRO AGRO, București, 2015
 
***
Federaţia Naţională PRO AGRO are în prezent 17 membrii, dintre care 6 fondatori. Este o organizaţie profesională înfiinţată în 2011 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România. PRO AGRO promovează, reprezintă, susţine şi apără intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale publice sau private.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii