Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PRO AGRO susține cultivarea porumbului MG 1507

ro

13 Jan, 2014 19:43 1574 Marime text
PRO AGRO susţine cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistența la anumite insecte dăunătoare (din ordinul lepidoptere), venind astfel în sprijinul creşterii eficienţei economice a cultivatorilor de porumb din România. Decizia a fost luată în urma analizei documentaţiei existente de către membri federaţiei.
  Porumbul MG 1507 îndeplinește cele mai recente standarde de reglementare ale UE. EFSA a emis 7 opinii succesive cu privire la siguranța consumului acestui tip de porumb.
Alex Jurconi, preşedinte PRO AGRO: ”În urma analizei făcute, credem că acest tip de porumb poate, în cazul apariţiei dăunătorilor, să aducă agricultorilor producții mai ridicate cu costuri mai scăzute. Asta se traduce în venituri mai mari pentru producătorii agricoli. În plus, competitivitatea va fi stimulată şi va fi asigurată şi viabilitatea economiilor rurale”.
Agricultura durabilă este o soluție comună pentru două probleme aparent opuse: mai multă hrană și protejarea habitatelor naturale. Pentru a dubla producția de hrană până în 2050 și a satisface cererea globală, este critică aprobarea de către Comisia Europeana a produselor care pot contribui la creșterea cantitativă și calitativă a producției agricole în UE. În acest mod se vor putea evita şi creșterile de preț. Fermierii au nevoie de aceste tehnologii, care îi pot ajuta să răspundă provocărilor de a produce mai mult pe aceeași suprafața agricolă, și cu un consum de apă mai redus.
***

Dosarul privind cultivarea acestei specii de porumb în țările membre ale UE a fost depus la autoritățile europene în urmă cu 12 ani. EFSA a emis nu mai puțin de 7 opinii pozitive asupra acestui produs cultivat pe scară largă în întreaga lume încă din 2003. Porumbul MG 1507 este aprobat pentru consum și procesare în UE, ceea ce confirmă siguranța sa în utilizare.
Conform unui studiu publicat de Joint Research Centre al Comisiei Europene în 2008, cultivarea porumbului Bt în Spania a adus numeroase avantaje față de porumbul convențional: creșterea veniturilor fermierilor cu €122 pe hectar, sporirea productivității medii cu 11,8% în zonele infestate de dăunător, reducerea aplicărilor și costurilor cu insecticide de €20,04 pe hectar în zonele cu presiune mare a dăunătorului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii