Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbaterea legii sănătății trebuie să fie mai transparentă

ro

30 Jan, 2012 18:57 908 Marime text
Considerând că dezbaterile pe tema noii legi a sănătății trebuie să se desfășoare în condiții de transparență maximă, solicităm Ministerului Sănătății să facă publică poziția fiecăreia dintre organizațiile prezente la discuțiile pe marginea noii legi a sănătății și fiecare intervenție pentru modificarea legii într-un sens sau altul.
O adevărată dezbatere poate fi desfășurată numai atunci când pot fi cunoscute de toată lumea solicitările actorilor implicați și interesați de această lege. Orice prevedere din noua lege trebuie să fie legată de cei care au susținut-o și de argumentele aduse în favoarea acesteia.
În felul acesta devin transparente toate presiunile care se fac pentru modificarea legii, fiind eliminate canalele subterane de intervenție pentru diferite interese, fiecare din polii de interese fiind obligat să-și asume intervențiile și punctele de vedere pe care le apără. De asemenea, suntem interesați să cunoaștem și punctele de vedere ale Ministerului față de lege. Totodată, materiale rezultate în urma discuțiilor trebuie făcute publice pe măsura prezentării și realizării lor.
Este o formulă ce permite în același timp evidențierea interesului și eficienței instituțiilor statului și a celor garantate de stat care au fost chemate la negocieri, împreună cu cele private sau de interes public.
Având în vedere faptul că suntem într-un an electoral considerăm necesar ca toate partidele politice să-și facă publică poziția față de noua lege, prezentând chiar propria variantă de principii care trebuie să stea la baza ei. Indiscutabil, noua lege a sănătății poate deveni o temă electorală care să arate atât gradul de cunoaștere a problemelor cetățenilor cât și modalitatea în fiecare partid intenționează să le rezolve, inclusiv părțile care ar urma să fie avantajate.
Ne exprimăm public îngrijorarea față de factorii care ar putea influența negativ apariția noii legi, respectiv interesul politic și diferitele interese private sau de grup.
Materialele și punctele de vedere pot fi postate și în cadrul rubricii de specialitate de pe www.cercetare-sociala.ro, la adresa http://www.cercetare-sociala.ro/noua-lege-a-sanataii-dezbatere-publica/forum/index, în cadrul forumului de dezbatere organizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea".

Președinte,
Rotilă Viorel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii