Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CP - Editorii europeni şi-au dat întâlnire la Bucureşti

ro

13 Sep, 2013 14:28 1051 Marime text
Pe 12 şi 13 septembrie are loc în capitală întâlnirea Federaţiei Europene a Editorilor (FEE), la care vor participa şi preşedintele organizaţiei, Piotr Marciszuk (preşedintele editurii Stentor, Polonia), vicepreşedintele Pierre Dutilleul (director în cadrul grupului editorial Editis, Franţa), şi directorul general Anne Bergman-Tahon, precum şi peste 30 de delegaţi ai asociaţiilor de profil din ţările europene.

Reuniunea de toamnă a FEE este pentru prima oară găzduită de FER (Federaţia Editurilor din România, care include AER şi UER), iar la întâlniri vor participa copreşedinţii asociaţiei autohtone, Grigore Arsene şi Mario Demezzo. FER faca parte din FEE din 2010.
Pe agenda dezbaterilor care vor avea loc la Hotel Intercontinental se vor afla subiecte precum: situaţia TVA-ului, inclusiv referitor la ebooks, resursele educaţionale accesibile, chestiunea copyright-ului, problema cenzurii private – vezi cazul literaturii germane gay pentru adolescenţi – şi cum ar putea editorii să o combată, precum şi Premiul european pentru literatură.

Totodată, vor fi discutate programul cultural „Europa creativă”, luarea în considerare a cărţilor pentru copii drept jucării, ceea ce le crează dificultăţi editorilor, şi pregătirile puse la punct de FEE pentru Târgul de carte de la Frankfurt.
Înfiinţată în 1967, FEE reuneşte actualmente reprezentanţii a 28 de asociaţii naţionale ale editorilor din UE şi din zona economică europeană. Organizaţia independentă reprezintă vocea majorităţii editorilor europeni, în contextul în care industria de carte este cea dintâi culturală de pe vechiul continent, cu un venit anual de aproximativ 23,5 de miliarde de euro.

Preşedintele FEE Piotr Marciszuk se află la a treia vizită în România. El a mai participat la Bookfest şi la conferinţa Proedit „Industria editorială – industrie culturală şi creativă”, la care a vorbit despre politicile Uniunii Europene şi impactul lor asupra sectorului de carte, rolul Federaţiei Editorilor Europeni, al Asociaţiei Internaţionale a Editorilor şi al altor organizaţii pe piaţa cărţii şi despre contribuţia economică a industriei de carte - impactul naţional şi partenerii internaţionali.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii