Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De vineri, în cinematografe Uma Thurman, soţia înşelată din Nymphomaniac-ul lui Lars von Trier

ro

15 Jan, 2014 12:53 1613 Marime text
Uma Thurman este unul din personajele secundare în cel mai recent film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac, din a cărui distribuție fac parte actorii: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Willem Dafoe, Mia Goth, Sophie Kennedy Clark, Connie Nielsen, Michaël Pas, Jean-Marc Barr, Udo Kier.

În Nymphomaniac, Uma Thurman joacă rolul Doamnei H (Mrs. H), o soţie pe care bărbatul său o înşeală cu tânăra Joe, personajul principal care își poveștește viața în Nymphomaniac (Stacy Martin - tânăra Joe, Charlotte Gainsbourg – Joe la maturitate). În clipul de promovare a Capitolului 3 din film, Mrs. H ne este prezentată dînd indirect o lecţie dură soţului adulter: le arată celor trei copii minori, de faţă cu cei doi implicaţi surprinşi împreună, dormitorul în care se consuma relaţia extraconjugală.

Cele mai cunoscute filme în care aţi putut-o revedea recent pe Uma Thurman, în afară de celebrul Kill Bill: Vol. 1 (2003) şi Vol 2. (2004) în regia lui Quentin Tarantino, sunt: The Producers (2005), Playing for Keeps (2012) şi Bel Ami (2012). În 1995, actriţa a fost nominalizată la premiile Oscar pentru “Cea mai bună actriţă într-un rol secundar” în filmul Pulp Fiction (1994) al aceluiaşi Quentin Tarantino.

Nymphomaniac Vol.I va avea premiera vineri (17 ianuarie) la Cinema Studio, de la ora 20. Celelalte cinematografe din Bucureşti în care va intra filmul începînd cu data de vineri sunt: Cinemateca Union, Elvire Popesco, NCRR (Muzeul Ţăranului Român), Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Movieplex, Grand Cinema Digiplex Băneasa, Patria. În ţară, Nymphomaniac Vol.I  va putea fi văzut la Victoria (Cluj), Arta 3D (Târgu Mureş), Cortina Cinema Digiplex (Oradea), Cityplex (Braşov), Cityplex (Constanţa), Cinema Sergiu Nicolaescu (Târgu Jiu).

Nymphomaniac Vol.II va intra în cinematografe în data de 7 februarie.

Nymphomaniac (2013) este o producţie Zentropa Entertainments, compania regizorului danez Lars von Trier şi va fi distribuit în România de Independenţa Film.

-----------------------------------------

Uma Karuna Thurman, muza lui Tarantino

Uma Karuna Thurman, pe numele complet, s-a născut pe 29 aprilie 1970 în Boston, Massachussetts. Tatăl, profesor newyorkez budist. Mama, născută în Mexico City (Mexic), dar cu descendenţă germană, daneză şi suedeză. O bună parte a copilăriei Uma şi-o petrece în oraşul himalayan Almora, din India, unde familia ei este vizitată chiar de liderul spiritual Dalai Lama, o cunoştinţă bună de-a tatălui ei. Însuşi numele Uma are provenienţă indiană, fiind unul dintre numele zeiţei Parvati, şi înseamnă “lumină” în limba sanscrită. Uma nu este singura din familie cu nume exotic. Fraţii ei se numesc Ganden, Dechen şi Mipam, iar sora vitregă se numeşte Taya.

Uma Thurman îşi începe cariera ca model la vârsta de 15 ani. Printre primele apariţii în presa fashion se numără cele din Glamour (1985) şi Vogue-ul britanic (1986).

Debutul în cinema are loc în anul 1988, când joacă în nu mai puţin de patru filme: Johnny Be Good, Kiss Daddy Goodnight, The Adventures of Baron Munchausen (regia: Terry Gilliam, cu Oliver Reed) şi filmul premiat la Oscar, Dangerous Liaisons, cu John Malkovich, Glenn Close, Michelle Pfeiffer şi Keanu Reeves.

În 1990 Uma are un rol în primul film “Interzis minorilor” (rating NC-17 în SUA): Henry & June. Rating-ul respectiv este motivul pentru care filmul nu este promovat prea mult în SUA, aşa că puţinele cronici favorabile nu ajung la marele public.

Succesul incontestabil vine odată cu rolul din Pulp Fiction, în regia lui Tarantino, cu Bruce Willis, John Travolta şi Samuel Jackson. Uma este nominalizată la premiile Oscar pentru “Cea mai bună actriţă în rol secundar” şi devine actriţa favorită a regizorului Quentin Tarantino. Filmul a avut un buget de 8 milioane de dolari şi încasări de 107 milioane de dolari.

În 1997 joacă alături de viitorul ei soţ, Ethan Hawke, în SF-ul Gattaca, apoi în acelaşi an, în Batman & Robin, împreună cu Arnold Schwarzenegger şi George Clooney. Anul următor apare în The Avengers.

Între 1998 şi 2002, Uma Thurman se concentrează mai mult pe sarcină şi naşterea primului său copil. Joacă în filme cu buget mai mic, mai ales de televiziune.

În 2003 revine în filmul lui John Woo, Paycheck, un succes nu prea mare de box office. Cel care îi relansează cariera cinematografică este tot Quentin Tarantino, cu Kill Bill. Personajul ei, răzbunătoarea Beatrix Kidoo, este scris de Tarantino special pentru ea. Despre actriţă, regizorul american a declarat că este muza lui. Cu această ocazie, Uma îşi petrece trei luni  antrenîndu-se în arte marţiale şi cursuri de sabie. Este nominalizată cu ambele filme la Globul de Aur.

Succesul în lumea cinematografică îi readuce şi contracte pentru mai vechea ei meserie, aceea de model. Este solicitată pentru a fi imaginea firmei de cosmetice Lancôme şi apoi, în 2005, a casei de modă Louis Vuitton. În 2014, Uma va fi imaginea Calendarului Campari.

În 2011, Uma Thurman face parte din juriul competiţiei Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. În 1994 fusese prezentă în juriul Festivalului de la Veneţia.

Uma Thurman a fost căsătorită cu Gary Oldman, pe care l-a cunoscut pe platoul de filmare la State of Grace (1990), un film cu Sean Penn și Ed Harris, cu muzica lui Ennio Morricone. Divorţează doi ani mai târziu, iar în 1998 se căsătoreşte cu actorul Ethan Hawke, pe care îl cunoaşte la filmările Gattaca. În 2005 divorţează şi de acesta.

Cel mai mult a fost plătită pentru filmul My Super Ex-Girlfriend (2006): 14 milioane de dolari. Pentru The Producers (2005), Prime (2005), Kill Bill 1 şi 2 şi Paycheck (2003) a primit câte 12 milioane de dolari. Pentru Gattaca (1997,) 5 milioane. La marele succes Pulp Fiction (1994) a încasat doar 300.000 dolari.

Pe plan politic, Uma a susuţinut Partidul Democrat din SUA, respectiv campania lui John Kerry şi Hillary Clinton.

“Mai bine să ai o relaţie cu cineva care te înşeală decât cu cineva care nu trage apa la toaletă”, a spus la un moment dat Uma Thurman, în perioada unuia dintre divorţuri.

Iar, legat de recunoştinţa pe care i-o poartă lui Tarantino, actriţa a spus: “În show bussines nu prea ţi se deschid uşor uşile în domenii în care nu ai confirmat deja. Spre exemplu, lumea nu crede că eşti haioasă până nu ai avut succes într-un film de comedie. Asta îl face pe regizorul Quentin Tarantino atât de special. El vede dincolo de lucrurile pe care le-ai trecut în CV.”

--------------------

Nymphomaniac - sinopsis

Nymphomaniac (2013) este jurnalul erotic al unei femei, Joe (interpretată la maturitate de Charlotte Gainsbourg), din perioada adolescenţei, până la vârsta de 50 de ani, momentul la care ni se confesează.

Distribuţie. Filmul are o galerie impresionantă de actori. Charlotte Gainsbourg (Joe la maturitate), Stellan Skarsgård, Uma Thurman, Willem Dafoe, Shia LaBeouf, Udo Kier, Christian Slater, Stacy Martin (tânăra Joe) şi alţii.


--------------------


Lars von Trier a mai regizat:

Breaking the Waves (1996)
Dancer in the Dark (2000)
Dogville (2003)
Antichrist (2009)
Melancholia (2011)


-------------------------


Referinţe online:

Nymphomaniac - site oficial
Nymphomaniac - pagina Facebook România
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial

-------------------------


Nymphomaniac este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca “The Hunt”, “Amour”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi madre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville” etc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii