Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Enel Distribuție Dobrogea– acțiuni de control în județul Constanța

ro

11 Aug, 2015 16:16 1751 Marime text
Enel Distribuţie Dobrogea a realizat în perioada 1-9 august acțiuni de control în județul Constanța, pentru depistarea branșamentelor ilegale la rețeaua de electricitate, cu sprijinul Poliției Române.
 
Astfel, în urma unei acţiuni dedicate prevenirii și combaterii furturilor de energie electrică, coordonate de Direcţia de Ordine Publică din cadrul I.G.P.R., au avut loc aproape 500 de controale și s-au constatat peste 60 de infracţiuni în județul Constanța, prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale. În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electrică.
 
În toate aceste situații sunt incidente prevederile Noului Cod Penal referitoare la infracțiunea de furt, coroborate cu cele ale legislației speciale, respectiv Legea Energiei Electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 care la articolul 92 prevede:
 
“(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”
 
În 2014, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliției Române au fost întocmite circa 340 de plângeri penale în județul Constanța și un total de peste 1.870 în toate zonele deservite de Enel. În primele șase luni ale acestui an, au fost întocmite deja circa 200 de plângeri penale în județul Constanța și un total de peste 1.500 în toate zonele deservite de Enel.
 
Dorim să atragem atenția că branșamentele ilegale și instalațiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viața celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Mai mult, astfel de branșamente perturbă buna funcționare a rețelelor de distribuție, determină situații de supraconsum și sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branșați legal.
 
Din păcate, astfel de tentative au loc chiar și în zonele în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea completă a rețelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate.
 
Enel a intensificat acțiunile de control pentru a preveni astfel de incidente și pentru a depista situațiile care pot pune în pericol buna funcționare a rețelei de distribuție și a serviciilor aferente.
 
Mai mult, la nivel național (în baza Protocolului de colaborare) Enel împreună cu reprezentanți ai Poliției Române și ai Jandarmeriei Române desfășoară activități de identificare a persoanelor branșate ilegal la rețeaua de energie electrica sau a unor branșamente și instalații electrice realizate artizanal. Astfel de verificări în comun au loc în mod constant.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii