Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - DIICOT 3 29 Octombrie 2015

ro

29 Oct, 2015 14:55 944 Marime text
La data de 28.10.2015, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism  – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţeană Anticorupţie Iaşi, au efectuat un număr de 47 de percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie 2014 - octombrie 2015,  inculpații  Isacov Alexandru și Mihalciuc Adrian  au iniţiat şi constituit pe raza  judeţului Iaşi  un grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigarete.

    Din probele administrate în cauză a rezultat că  grupul infracţional era structurat pe mai multe paliere, astfel:
    S-a reţinut că inculpatul Isacov Alexandru, liderul grupului, a fost  furnizorul ţigaretelor de pe teritoriul Republicii  Moldova  precum şi cel care a relaţionat cu beneficiarii ţigăretelor de pe teritoriul României cu privire la cantităţile ce urmau a fi livrate precum  şi sumele de bani pe care obţinea de la aceştia.

    Nivelul al doilea era constituit din beneficiarii cantităţilor de ţigări, pe care le achiziţionau de la inculpatul Isacov Alexandru, în urma înţelegerii prealabile cu acesta şi care le distribuiau  ulterior pe piaţa neagră din județul Iaşi.

    Nivelul al treilea era constituit din cetăţeni români care domiciliază în zona de frontieră a României cu Republica Moldova şi care relaţionau direct cu inculpatul Isacov Alexandru pentru organizarea şi săvârşirea actelor de contrabandă. S-a reţinut că o parte dintre membrii grupării  primeau de la inculpatul Isacov Alexandru    coletele cu ţigarete, după ce erau introduse fraudulos în România, din Republica Moldova.

    Nivelul al patrulea era constituit din persoane racolate de către membrii grupului  pentru a transporta, din zona localităţilor de frontieră, în municipiul Iaşi sau în alte locuri de depozitare, ţigaretele provenite din contrabandă sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor sume de bani.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie – octombrie 2015 membrii grupului au introdus fraudulos în ţară, din Republica Moldova, cantitatea de peste 126.000 pachete cu ţigarete  din care a fost reținută în vederea confiscării cantitatea de 31.112 pachete țigări.

    Cu ocazia perchezițiilor, au fost găsite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: cantitatea de 21.139 pachete țigări de diferite mărci,  8 autovehicule de lux (Mercedes ML, Mercedes Vito, Mazda 323 etc) în valoare totală de aproximativ 321.324 lei, importante sume de bani, în lei şi valută, arme albe,  zeci de aparate telefonice şi cartele româneşti şi alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

    Valoarea prejudiciului produs bugetului de stat este în sumă de peste 320.000 euro.
    Procurorii  D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi au dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de 10 inculpaţi, urmând a fi sesizat Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă.
    Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii,
    Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcția  Operațiuni Speciale.
    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Grupării Mobile de Jandarmi  Bacău.
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii