Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă privind lansarea Portalului de Jurisprudenţă Românească

ro

11 Dec, 2015 11:38 1922 Marime text
Comunicat de presă privind lansarea Portalului de Jurisprudenţă Românească

 
Miercuri, 16 decembrie 2015, începând cu ora 15.00, în sala Roma a Auditorium Pallady din Bulevardul Theodor Pallady nr. 40G, Sector 3, Bucureşti, are loc conferinţa de lansare a Portalului de Jurisprudenţă Românească www.rolii.ro <http://www.rolii.ro> . 

Acest eveniment marchează o etapă cheie în creşterea transparenţei actului de justiţie din România şi în dezvoltarea şi promovarea accesului liber, general şi gratuit la informaţia juridică publică, legislaţia și jurisprudența românească și europeană. Portalul reprezintă un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetăţenilor – ca destinatari principali ai acestui proiect, dar şi tuturor categoriilor de profesionişti implicaţi în domeniul justiţiei. 

Proiectul se derulează prin Institutul Român pentru Informaţii Juridice – Romanian Legal Information Institute – ROLII în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, membru fondator şi Wolters Kluwer România, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionişti în justiţie reprezentaţi de organizaţiile profesionale membre fondatoare ale ROLII – Institutul Naţional al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire Profesională a Avocaţilor, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi Institutul Notarial Român şi cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos.

 Actualmente, atât sistemul judiciar, cât şi justiţiabilii şi societatea, în general, simt nevoia unei practici judiciare unitare, constante, previzibile şi conformă cu standardele europene. Diversitatea hotărârilor judecătoreşti pronunţate la nivel orizontal (instanţe de acelaşi grad) şi la nivel vertical (instanţe de grade diferite) împietează asupra acurateţei şi justeţei deciziei în sistemul judiciar, generând o anumită neîncredere a publicului în actul de justiţie. 

Prin lansarea portalului şi publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti în spaţiul virtual, integral şi anonimizate, ţara noastră se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană  în care cetăţenii şi profesioniştii în drept pot accesa gratuit hotărârile pronunţate de instanţele  din România. 

Membrii fondatori ROLII se asociază poziţiei exprimate în mod constant de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în sensul că accesul publicului larg la jurisprudenţă  va duce la o mai mare transparenţă şi la o creştere a încrederii publicului în actul de justiţie.

Până la data de 16 decembrie 2016, aproximativ 2 milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate vor fi publicate pe portal, urmând ca în perioada următoare să fie incluse hotărâri judecătorești definitive din ceilalţi ani anteriori începând cu anul 2007. Portalul ROLII  va deține în aceste condiții un portofoliu de aproximativ 20.000.000 hotărâri judecătorești definitive. 

Hotărârile judecătorești sunt disponibile la căutare după criterii de genul: instanța emitentă, dată sau/și număr hotărâre, obiect dosar, materie juridică, stadiu procesual cât și o căutare generală în textul hotărârii judecătorești.

Sunt invitaţi să participe la această acţiune membri CSM, preşedinţii Curţilor de Apel din România, avocaţi şi notari, cadre universitare din domeniul juridic, jurnalişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor. La eveniment au confirmat prezenţa Excelenţa Sa, doamna Stella Ronner-Grubacic – Ambasadorul Olandei la Bucureşti, precum şi alţi membri ai Corpului Diplomatic. 

Detalii privind evenimentul şi participanţii se găsesc în agenda evenimentului <http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/11_12_2015__77662_ro.pdf> . 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii