Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

ro

21 Mar, 2021 12:12 1499 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 22 martie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles.

La punctul de pe agendă privind Aspectele Curente vor fi abordate pe scurt teme precum evoluțiile în relația UE cu Rusia, situația din Georgia, abordarea UE față de Balcanii de Vest, situațiile din Venezuela, Myanmar și Etiopia. Agenda tematică propriu-zisă a reuniunii va include discuții privind Turcia și Vecinătatea Sudică. De asemenea, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal cu Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, în format video-conferință.

În ceea ce privește Rusia, vor fi abordate evoluțiile recente după reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 22 februarie 2021 și, de asemenea, se va avea în vedere pregătirea discuțiilor șefilor de stat sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta adoptarea rapidă a măsurilor restrictive în cadrul noului Regim global al UE de sancțiuni privind încălcarea drepturilor omului. Va reitera importanța unei abordări strategice a relației UE-Rusia care ar trebui să reconfirme unitatea UE pe baza celor cinci principii directoare adoptate în 2016, care ghidează această relație, precum și importanța unui angajament politic mai puternic al UE față de țările Parteneriatului Estic, în special cu cele asociate. Vor fi discutate rezultatele  vizitelor Președintelui Consiliului European, Charles Michel, în Ucraina, Republica Moldova și Georgia, în perioada 28 februarie – 3 martie.

Referitor la Georgia, miniștrii vor discuta evoluțiile politice recente. Oficialul român va evidenția îngrijorarea față de situația internă din Georgia și va exprima sprijinul pentru eforturile de mediere ale UE menite a ajuta forțele politice de la Tbilisi să depășească impasul actual. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta vizita în Georgia a Președintelui Consiliului European (1 martie 2021) și organizarea recentului Consiliu de Asociere UE-Georgia (16 martie).

Miniștrii vor aborda pe scurt ultimele evoluții din Balcanii de Vest. Ministrul român va evoca provocările geopolitice cu care se confruntă statele din Balcanii de Vest, cu accent pe necesitatea unei prezențe mai vizibile a UE în regiune. Astfel, va sublinia necesitatea unui angajament reînnoit al UE în regiune și organizarea unei dezbateri cuprinzătoare la o viitoare reuniune CAE, așa cum au solicitat miniștrii de externe din nouă state membre, printre care și România, într-o scrisoare adresată recent Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Ministrul român al afacerilor externe va condamna ferm continuarea violențelor la adresa demonstranților pașnici în Myanmar. Va saluta extinderea criteriilor pentru adoptarea de sancțiuni împotriva celor care sunt responsabili pentru continuarea violențelor și va reaminti Declarația de condamnare a violențelor, adoptată de membrii Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor, în contextul exercitării președinției în exercițiu a acestui for internațional de către România.

Discuția privind Vecinătatea Sudică va avea loc în contextul adoptării Comunicării comune a Comisiei Europene și SEAE privind „O nouă agendă pentru Mediterana” și al concluziilor Consiliului European din februarie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru obiectivele Comunicării comune și pentru implementarea acestora.

Relațiile UE-Turcia vor fi abordate în pregătirea discuțiilor cu ocazia Consiliului European din 25-26 martie. Demnitarul român va reaminti apelurile constante ale României în favoarea menținerii deschise a tuturor canalelor de comunicare cu acest partener strategic al UE și al României, având în vedere necesitatea asigurării stabilității și securității în Mediterana de Est. Șeful diplomației române va arăta că atmosfera îmbunătățită determinată de semnalele pozitive oferite de Ankara, în ultima perioadă, trebuie utilizată în mod adecvat pentru a consolida aceste evoluții. În acest sens, va exprima sprijinul pentru menținerea unei agende pozitive graduale, în baza unei poziționări constructive din partea Turciei.

În cadrul dialogului informal cu Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, ministrul afacerilor externe român va exprima sprijinul deplin al României pentru independența și integritatea mandatului Înaltului Comisar, necesar pentru funcționarea unui sistem multilateral eficient, care respectă drepturile omului și, mai larg, dreptul internațional.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii