Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfârșit de an muzical la ICR Berlin

ro

26 Nov, 2013 14:43 1202 Marime text
Începând cu data de 30 noiembrie și până la finele anului 2013, ICR Berlin va continua tradiția întâlnirilor muzicale de înalt nivel și va încânta în preajma sărbătorilor de iarnă publicul german cu trei concerte susținute de soliști români de marcă.
 
Primul concert va avea loc la sediul ICR Berlin în data de 30 noiembrie, la orele 19.30. Ansamblul de muzică camerală Jacques Thibaud, format din Andrei Banciu (pian), Bogdan Jianu (violoncel). Burkhard Maiss (vioară) şi Eleonore Pameijer (flaut) vor interpreta „Sonata pentru flaut şi pian” de Gaetano Donizetti, „Trio nr. 3” de Ludwig van Beethoven și „Simfonia Nr. 41 (Jupiter)” (Transcripţie de J.N. Hummel) de W.A.Mozart. Ansamblul Jacques Thibaud, unul dintre cele mai importante ansambluri camerale din Europa, a susţinut concerte în numeroase săli de renume mondial, precum Wigmore Hall, Carnegie Hall, Concertgebouw, Mozarteum şi Berliner Philharmonie.
 
În data de 4 decembrie va urma în Grunewald, la sediul ICR Berlin, concertul de muzică clasică, care îl va avea ca invitat pe pianistul de origine română Michael Abramovich. În cadrul unui recital de pian programat la ora 19.00, M. Abramovich va interpreta un repertoriu format din „Colinde” și „Dansuri românești” (Ardeleana, Joc, Jocul ursului, Jocul turcii Mărunţel, Babaleuca) de Béla Bartók, și „Studii” de Frédéric Chopin. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză Merkin Hall, Abramovich a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi în marile oraşe germane. Arta sa a încântat publicul în prestigioase săli, precum Mozarteum Salzburg, Birmingham Symphonie Hall, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Cité de la Musique Paris, Rheingau Musik Festival și Concertgebouw Amsterdam.
 
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în acest an printr-un concert extraordinar de muzică clasică, care va avea loc într-una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania. În Sala mare a Filarmonicii din Berlin, o sală cu o capacitate de 2400 de locuri, pe data de 10 decembrie la ora 20.00, orchestra Berliner Symphoniker, sub conducerea muzicală a directorului artistic Lior Shambadal, împreună cu soliștii de anvengură internațională Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian) vor interpreta un repertoriu format din „Rapsodia Română Nr. 2” în Re major de George Enescu, „Concertul pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră” de Ludwig van Beethoven, Uvertura operei La Forza del destino (Forţa destinului) si muzică de balet din Othello de Giuseppe Verdi și arii din opere de W.A. Mozart.
 
Ruxandra Donose, recunoscută ca fiind una dintre mai renumite mezzosoprane ale tinerei generaţii, a cântat pe marile scene de operă şi săli de concerte din întreaga lume, precum Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Wiener Staatsoper, Berliner Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin şi Teatro Real Madrid. Cântareaţa a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, fiind printre altele, laureată a Competiţiilor Internaţionale de la München (1990) şi Washington (1991).
 
Mihaela Martin se numără printre cei mai importanţi violonişti ai generaţiei sale, fiind câştigătoarea mai multor competiţii internaţionale. A concertat sub conducerea dirijorilor Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Charles Dutoit şi Neeme Järvi. Printre orchestrele cu care a cântat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Leipzig şi Holywood Bowl.
 
Violoncelistul suedez Frans Helmerson este câştigător al competiţiei Cassadó din Florenţa. A colaborat cu orchestre prestigioase sub conducerea unor dirijori precum Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Mstislav  Rostropovich.  În anul 2002, împreună cu Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai a fondat  Michelangelo String Quartet.
 
Pianistul Cristian Niculescu a colaborat cu orchestre de renume, Cleveland Chamber Symphony, Berliner Philharmoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Münchner Philharmoniker. Cristian Niculescu a fost invitat să cânte la Berliner Festspiele, Hamburger Musikfest, Classic Open Air Berlin-Gendarmenmarkt, Festivalul Internaţional „George Enescu“.
 
Concertul este organizat de Institutul Cultural Roman din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania, cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii