Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicul specialist răspunde în direct întrebărilor pe PlanificăNeprevăzutul.ro

ro

14 Nov, 2013 16:28 894 Marime text
București, 14 noiembrie - Seria întâlnirilor online dintre toți cei interesați să afle răspunsuri la întrebările privind contracepția de urgență și dr. Mirela Popa, medic specialist obstetrică-ginecologie, debutează astăzi, la orele 20.00, pe www.planificaneprevazutul.ro.
Prin intermediul unui webinar săptămânal, timp de o oră, medicul va discuta în direct cu utilizatorii pe teme privind sănătatea reproducerii și contracepția de urgență. Persoanele interesate să participe la webinar și să îi adreseze întrebări medicului specialist pot accesa http://www.planificaneprevazutul.ro/webinarii/.
Seria de webinarii demarată astăzi se derulează prin intermediul platformei www.planificaneprevazutul.ro, care include și secțiunea ”Întreabă medicul”. Până în prezent, zeci de utilizatori care au scris la adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro au primit răspuns la întrebările personale despre contracepție.
Website-ul cuprinde și o secțiune cu testimoniale video prin care persoane active în blogosferă și în social media le împărtășesc celor interesați experiențele lor în care contracepția a jucat un rol important și din care au învățat lecții importante de protecție în caz de “accidente”.
Despre campanie:
Platforma face parte din campania de educare și informare ”Planifică Neprevăzutul”, lansată de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) la începutul lunii octombrie. Campania vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce privește contracepția de urgență, o opţiune pentru a evita o sarcină nedorită în situaţiile unui „accident” reprezentat de un contact sexual neprotejat.
Campania ”Planifică Neprevăzutul” a pornit de la rezultatele un studiu realizat în mai multe țări din Europa, inclusiv România, la începutul anului 2013, de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc. Studiul a evidențiat faptul că multe românce nu folosesc contracepție sau, dacă o fac, preferă metodele cu eficiență scăzută, care pot duce la apariția unei sarcini nedorite. În aceste condiții, contracepția de urgență este o măsură de protecţie de ultim resort, ușor accesibilă. Ea este eficientă în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Campania Planifică Neprevăzutul le încurajează pe femeile cu vârste cuprinse între 16 și 49 de ani să ia în considerare contracepția de urgență în următoarele situații: dacă nu folosesc metode contraceptive pentru a se proteja împotriva sarcinilor nedorite sau dacă au întâmpinat dificultăți în utilizarea corectă a metodei pe care o folosesc (prezervativul s-a rupt sau a alunecat, nu au putut respecta perioada de abstinență impusă de metoda calendarului, „retragerea” nu a fost la timp, au uitat să ia mai multe pilule sau nu au putut folosi corect alte metode).
Informații suplimentare:

Contracepția de urgență este singura metodă care, utilizată în maximum 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, poate preveni instalarea unei sarcini. Eficiența metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident” și scade la 85% la 24-48 de ore și la 58% în intervalul 49-72 de ore.
„Pastila de a doua zi”, așa cum mai este denumită, împiedică ovulația și, astfel, apariția sarcinii. Există pilule de a doua zi disponibile în farmacii fără prescripție medicală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii