Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Managerii proiectelor de investiţii se aşteaptă la o creştere a valorii acestor proiecte în Europa Centrală şi de Est în următoarele 12 luni şi caută soluţii de finanţare prin implicarea sectorului privat

ro

28 Jun, 2013 13:52 779 Marime text
59% dintre managerii proiectelor de investiţii se aşteaptă la o creştere a valorii acestora în următoarele 12 luni.
52% dintre respondenţi şi-au depăşit bugetele alocate în ultimele 12 luni.
78% dintre proiectele de investiţii au fost amânate în ultimele 12 luni.
România se află pe locul 4 în topul ţărilor din regiune care prezintă oportunităţi pentru proiecte de investiţii şi infrastructură.
 
 Bucureşti, 28 iunie 2013 – În ciuda condiţiilor economice dificile, 59% dintre managerii de proiecte de investiţii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă la o creştere a valorii acestor proiecte în următoarele 12 luni. Optimismul privind cheltuielile de investiţii domină toate industriile, în special cea energetică, minieră şi de utilităţi, precum şi sectorul de infrastructură de transport şi logistică. Cu toate acestea, există şi diferenţe notabile în regiune. Respondenţii din Rusia şi Polonia, ţări în care se derulează proiecte majore de infrastructură, sunt cei mai optimişti, în timp ce omologii lor din Republica Cehă sau din Ungaria, care încă se confruntă cu impactul crizei economice, au aşteptări mai temperate.
Acestea sunt câteva dintre rezultatele primei ediţii a raportului PwC Delivering capital projects in CEE/CIS (Realizarea proiectelor de investiţii in CEE/CIS) prezentate de Dennis Nally, Preşedintele PricewaterhouseCoopers International Ltd., în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Saint Petersburg, din 21 iunie 2013.
“Proiectele de investiţii – incluzând fabrici, proprietăţi imobiliare şi proiecte de infrastructură publică precum drumuri, căi ferate şi centrale electrice – sunt principalii factori care susţin dezvoltarea economică, în special în pieţe emergente cum sunt cele din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente”, a declarat Nally.
 
Către finanţarea din sectorul privat
Dificultăţile apărute pe pieţele financiare din Zona Euro şi introducerea unor reglementări mai stricte sub BASEL II au condus la o reducere a finanţării tradiţionale (finanţare publică şi privată) pentru proiectele de investiţii şi de infrastructură. Peste 61% dintre respondenţi au resimţit impactul negativ al constrângerilor legate de finanţare, în timp ce 8% dintre aceştia şi-au anulat complet proiectele. Acest fapt a dus la creşterea interesului pentru surse alternative de finanţare. Astfel, 9 din 10 responsabili de proiecte de investiţii se aşteaptă ca proiectele să le fie finanţate, cel puţin parţial, de sectorul privat. Chiar şi în Rusia, unde piaţa pentru finanţare bancară rămâne lichidă, 72% dintre respondenţi declară că finanţarea privată externă devine din ce în ce mai importantă.
„ În ceea ce priveşte proiectele de investiţii în infrastructură din România, necesitatea implicării finanţării private este fundamentală. În condiţiile în care există o nevoie foarte mare de lucrări de infrastructură, este absolut necesar să se reuşească atragerea capitalului privat”, a precizat Ruxandra Chiriţă, Senior Manager, Capital Projects & Infrastructure, PwC Romania şi Moldova.
De asemenea, se consideră că parteneriatul public privat (PPP) aduce şi beneficii non-financiare:
“Alături de finanţare, ar trebui să luăm în calcul şi factorul competenţă. Sectorul privat poate aduce o multitudine de competenţe şi abilităţi necesare îmbunătăţirii managementului riscului şi managementului de proiect, ceea ce poate contribui la creşterea eficienţei şi a transparenţei proiectelor de investiţii”, menţionează Julian Smith, Lider, PwC Capital Projects & Infrastructure CEE/CIS.
Depăşirea provocărilor
Managementul riscurilor şi performanţa financiară sunt două dintre cele mai des amintite provocări pentru proiectele de investiţii. 78% dintre respondenţi au avut întârzieri faţă de calendarul proiectelor din ultimele 12 luni şi 52% au avut depăşiri ale costurilor. Aceleaşi două aspecte au fost identificate şi în raportul PwC Proiecte de investiţii şi infrastructură în Orientul Mijlociu, realizat la finalul anului 2012.
Date fiind aceste întârzieri, respondenţii simt nevoia să îşi îmbunătăţească sistemele de guvernanţă şi de management al riscului, utilizând, spre exemplu, o raportare periodică adecvată. Totodată, pentru a evita depăşirea bugetului, o altă prioritate identificată este îmbunătăţirea zonei de management financiar.
Studiile de fezabilitate reprezintă un alt instrument esenţial care poate ajuta la identificarea potenţialelor provocări şi complexităţi ale proiectului înainte ca acestea să devină cu adevărat problematice. În timp ce 63% dintre respondenţi derulează aceste studii la nivel intern, autorităţilor publice le lipsesc de cele mai multe ori resursele necesare pentru adaptarea la schimbările pieţei, subliniindu-se astfel nevoia de consultanţă profesională în acest domeniu.
O altă provocare o reprezintă factorul de reglementare. Respondenţii menţionează dificultăţi în obţinerea în timp util a permiselor necesare, precum şi lipsa de claritate în strategia naţională pentru infrastructură. Susţinerea politică pentru mega-proiecte (cu o valoare mai mare de 1 miliarde USD) este de cele mai multe ori volatilă, ducând la noi provocări legate de finanţare.
 
Zona de oportunitate
Alături de proiecte derulate în ţările de provenienţă, respondenţii au în vedere dezvoltarea proiectelor de infrastructură în Rusia, Turcia, Polonia şi România, ceea ce indică faptul că potenţialul pentru mega-proiecte derulate în aceste ţări generează interes şi optimism.
 „În ceea ce priveşte România, autorităţile s-au angajat într-un proces accelerat de modificare a cadrului legislativ dedicat proiectelor majore de investiţii pentru care se urmăreşte implicarea sectorului privat. Aceasta creează premisele unei mai bune structurări a proiectelor de PPP, ceea ce poate stimula interesul investitorilor”, a subliniat Ruxandra Chiriţă, Senior Manager, Capital Projects & Infrastructure, PwC Romania şi Moldova.
 
Despre raport
 
Puteţi descărca o copie a raportului PwC Delivering capital projects in CEE/CIS (Realizarea proiectelor de investiţii in CEE/CIS) la adresa de internet http://www.pwc.ru/en/сpisurvey
Raportul PwC Delivering capital projects in CEE/CIS (Realizarea proiectelor de investiţii in CEE/CIS) se bazează pe răspunsurile a 105 responsabili de proiecte de investiţii din mai multe sectoare ale industriei.
 Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2013.
 
Despre PwC
 
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 180.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. Spuneţi-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră şi descoperiţi mai multe informaţii despre noi vizitând site-ul www.pwc.com/ro.
 
© 2013 PwC. Toate drepturile rezervate.               
 
PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii