Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MaiMultVerde şi Grupul CEZ lansează proiectul educaţional EcoChampions

ro

26 Jan, 2011 23:20 1980 Marime text
vizual_ecochampions_resize.jpgAsociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ lansează EcoChampions, un proiect educaţional prin care vor fi create cluburi de voluntari în 10 şcoli şi licee din judeţul Constanţa. Tema abordată în cadrul cluburilor este protecţia mediului, iar elevii vor participa la cursuri teoretice şi practice referitoare la ecologie şi managementul proiectelor de voluntariat. Gândit ca un concurs între cele 10 şcoli participante, programul îşi propune ca la finalul celor patru luni, echipele să poată propune şi implementa propriile proiecte de voluntariat. Proiectul EcoChampions, dezvoltat de Asociaţia MaiMultVerde şi Grupul CEZ, vine în întâmpinarea nevoii de instruire şi canalizare a abilităţilor elevilor de a se implica activ în dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.

Cei aproape 200 de elevi care fac parte din aceste cluburi de voluntari au fost selectaţi cu sprijinul directorilor şi al profesorilor coordonatori din cele 10 instituţii de învăţământ implicate în proiect. Odată create, cluburile beneficiază săptămânal de cursuri teoretice de educaţie ecologică şi de o serie de activităţi practice, la finalul cărora fiecare club va concepe şi implementa un proiect local de voluntariat. Toate cele 10 proiecte vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi MaiMultVerde şi ai Grupului CEZ şi vor fi premiate două dintre ele, unul pentru liceu şi unul pentru gimnaziu. Concursul de proiecte le va da ocazia cluburilor de voluntari să obţină, pentru şcolile în care învaţă, premii în valoare totală de 3.000 de euro, puse la dispoziţie de Grupul CEZ.

ecochampions_activitate_club_elevi_resize.jpgLa finalul celor 10 săptămâni de pregătire şi după implementarea proiectelor de voluntariat, cei mai activi patru membri din fiecare şcoală înscrisă în competiţie vor fi premiaţi şi individual prin participarea la o tabără educaţională şi recreativă organizată de partenerii proiectului EcoChampions în vacanţa de primăvară din aprilie 2011.

Cele 10 instituţii de învăţământ înscrise în proiectul EcoChampions sunt: Şcoala nr. 24 „Ion Jalea", Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazu", Şcoala nr. 30 „Gh. Ţiţeica", Şcoala cu cls. I-VIII Fântânele, Şcoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", Liceul Teoretic „George Călinescu", Liceul Teoretic „Traian" şi Liceul Teoretic „Ovidius". De asemenea, proiectul se bucură de sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi al organizaţiei Mare Nostrum.

ecochampions_scoala_cogealac_resize.jpgProgramul a fost demarat în noiembrie 2010, primele activităţi ale cluburilor de voluntari proaspăt înfiinţate având loc începând cu luna decembrie. Fiecărui club i-a fost desemnat un coordonator din rândul voluntarilor MaiMultVerde, împreună cu care pe

parcursul a 11 săptămâni elevii vor dezbate patru mari teme legate de protecţia mediului (schimbările climatice, biodiversitatea, protejarea pădurilor şi managementul deşeurilor). Ei vor aplica treptat cunoştinţele dobândite, în cadrul activităţilor educative practice. Temelor de dezbatere menţionate li se va adauga una secundară - a managementului de proiect - care îi va ajuta pe elevi să conceapă şi să structureze propunerile de proiecte în folosul comunităţii, cu care vor intra in concursul pe echipe.

Temele practice pe care cluburile de elevi le-au rezolvat până acum sunt: găsirea unui nume şi a unui slogan care să-i reprezinte, "Insula", "Mama natură", „Anotimpurile". Ultima temă dată spre rezolvare este "Eurovision ecologic" în cadrul căreia fiecare echipă trebuie să îşi aleagă un cântec pe care îl va interpreta la instrumente cât mai naturale. Videoclipurile realizate de elevi vor fi votate în sistem Eurovision, online, de către colegi. Rezultatele pot fi urmărite pe site-ul proiectului, www.ecochampions.ro.

"Ne bucurăm să putem susţine acest proiect care are ca scop promovarea practicii voluntariatului în şcoli prin intermediul cluburilor de elevi. EcoChampions combină două iniţiative vitale pentru dezvoltarea sănătoasă şi durabilă a unei societăţi: protecţia mediului înconjurător şi voluntariatul. De aceea noi credem că aceste cluburi de voluntari au potenţialul de a deveni un instrument valoros de educare şi motivare a tinerei generaţii şi un impuls pentru ca aceştia să se implice activ în dezvoltarea comunităţilor din care provin şi în modelarea propriului lor viitor", a declarat din partea Grupului CEZ Ondrej Safar, project manager al Parcului eolian CEZ.

În cadrul proiectelor desfăşurate până acum de MaiMultVerde ne-am dat seama că educaţia ecologică şi voluntariatul trebuie să fie deprinse de timpuriu, încă de la şcoală, şi de lungă durată. Proiectul EcoChampions reprezintă o alternativă la educaţia şcolară tradiţională şi combină învăţarea cu activităţile practice creative şi competiţia, plantând în minţile acestor elevi de liceu şi gimnaziu seminţele voluntariatului şi ale protecţiei mediului. Suntem siguri că proiectele pe care le vor propune şi realiza vor fi doar începutul schimbărilor pe care le vor produce în comunităţile lor", a declarat Doru Mitrana, Director executiv, Asociaţia MaiMultVerde.

Informaţii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Director de comunicare, Asociaţia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro

Despre Asociaţia MaiMultVerde

Asociaţia MaiMultVerde, organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii doi ani de funcţionare, 2008 şi 2009, MaiMultVerde a lucrat cu peste 11.000 de voluntari, a plantat 383.700 puieţi, a strâns 262 de tone de deşeuri, a deschis primul centru de închiriat biciclete din Bucureşti, Cicloteque, a derulat două campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii doi ani a depăşit 1.800.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Despre Grupul CEZ

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale cât şi din

punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 5 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Servicii şi CEZ Trade. Grupul CEZ investeşte 1,1 miliarde Euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fântânele şi Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă şi dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW). Construcţia parcului amplasat la nord de Constanţa se desfăşoară în două etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, a fost deja finalizată şi a început să producă energie verde în 2010. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă. În 2009, în România numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii