Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ICR SĂRBĂTOREȘTE ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE CU UN CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ LA SEDIU

ro

26 Jan, 2015 17:22 1329 Marime text
Cu ocazia Unirii Principatelor Române care a avut loc în data de 24 ianuarie, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă un concert de muzică clasică pe 29 ianuarie, cu violoncelistul român Andrei Ioniță și pianista Naoko Sonoda.
 
Unirea în sensul istoric și național a unui popor își găsește în actualitate un corolar în confluența și influența reciprocă dintre culturi aparținând unor popoare diferite. O dovadă în acest sens o reprezintă faptul că însăși melodia Horei Unirii, devenită imn românesc la 1859, a fost compusă de către un om aparținător în egală măsură a două culturi, Alexandru Flechtenmacher. De aceea în aceste zile, când românii sărbătoresc 156 de ani de la Unirea Principatelor, ne bucurăm ca sub această egidă să putem prezenta un concert care se regăsește de asemenea sub semnul unirii întru cultură: un violoncelist roman și un pianist japonez ne vor interpreta piese ale unor compozitori cehi și maghiari.
Program:
Sonata pentru violoncel, op.8 - Zoltan Kodaly
Concertul pentru violoncel, op. 104 - Antonin Dvorak
Dansuri românești – Béla Bartók
 
Andrei Ioniţă (violoncel) este în prezent student la Universität der Künste Berlin la clasa Prof. Jens Peter Maintz. A obținut numeroase premii importante, de pildă: premiul I la Concursul Internațional „Aram Khatschaturian“ din Armenia, premiul I la Concursul Internațional „David Popper“ din Ungaria, la „J.J. Dotzauer“ din Dresda și la „Vatelot Rampal“ din Paris, și în noiembrie 2014 prestigiosul premiu al II-lea la concursul „Emanuel Feuermann” din Berlin. A urmat masterclass-uri internaționale cu personalități importante, precum Steven Isserlis, Gary Hoffman, David Cohen și a fost invitat să cânte ca solist la instituții muzicale de vârf, precum Konzerthaus Berlin sau Opera de Stat din Berlin (2014).
 
Naoko Sonoda (pian) a studiat la Universität der Künste Berlin la clasa Prof. Rainer Becker. În prezent predă la Universität der Künste Berlin și la Școala de muzică Hanns-Eisler . Naoko Sonada este câștigătoare a nenumărate distincții internaționale la competiții importante din Argento, Trieste (Italien) sau Lodz (Polen). Concertează ca solistă sau împreună cu diverse ansambluri camerale în nenumărate țări din Europa și Asia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii