Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GlaxoSmithKline se alătură coaliţiei globale pentru eradicarea a zece boli tropicale neglijate, până în 2020

ro

08 Feb, 2012 17:18 2000 Marime text

foto2.jpgPeste un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare sunt afectaţi anual de bolile tropicale neglijate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS);

GSK donează medicamentele necesare astfel încât filarioza limfatică, una dintre cele mai severe boli tropicale, să fie eradicată până în 2020;

În acelaşi timp, GSK intensifică activitatea de cercetare şi dezvoltare de noi medicamente pentru bolile tropicale neglijate în centrul special dezvoltat în Tres Cantos, Spania.

foto_1.jpgGSK anunţă încheierea unui parteneriat cu o serie de companii farmaceutice internaţionale şi organizaţii globale într-un nou efort comun de susţinere a ţărilor în curs de dezvoltare în lupta cu bolile tropicale neglijate.

Bolile tropicale neglijate afectează peste un miliard de oameni şi ameninţă sănătatea mai multor milioane, provocând suferinţă îndelungată şi decese. În acelaşi timp, aceste boli cresc presiunea asupra sistemelor de sănătate din statele în curs de dezvoltare, oricum suprasolicitate. Mai mult decât atât, sub 10% dintre pacienţii cu boli rare sunt trataţi în prezent în întreaga lume.

În cadrul acestui parteneriat, GSK colaborează cu ONG-uri precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Fundaţia Bill & Melinda Gates, Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională a Marii Britanii şi Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite (USAID). Coaliţia nou formată susţine obiectivele stabilite de către OMS pentru a controla sau eradica zece dintre cele 17 boli tropicale neglijate, până în 2020. Obiectivele OMS includ eradicarea a cinci boli - filarioza limfatică (elefantiazis), viermele de guinee, trahoma, boala somnului şi lepra, alături de controlul a încă cinci boli - viermi intestinali transmisibili prin sol, schistosomiasis, cecitatea de râu (oncocercoza), boala lui Chagas şi leishmanioza.

Andrew Witty, CEO GSK, declară: "Sunt încântat să anunţ că GSK este parte a acestui efort comun prin care dorim să ajutăm viitoarele generaţii să scape de povara bolilor tropicale neglijate. Susţinem în totalitate viziunea plină de curaj a OMS şi suntem dedicaţi rolului nostru de a sprijini extinderea globală a programelor de intervenţie pentru boli care pot fi controlate şi chiar eliminate prin tratamente existente şi pentru a impulsiona cercetarea şi dezvoltarea unor noi medicamente pentru boli care nu au încă tratament. Prin acest nou parteneriat avem atât mijloacele cât şi energia de a da o lovitură decisivă bolilor care afectează cele mai sărace ţari ale lumii."

În linie cu obiectivele stabilite, GSK şi-a extins programul de donaţii către OMS pentru un medicament care tratează două boli neglijate şi şi-a consolidat angajamentul privind intensificarea eforturilor de cercetare şi dezvoltare a noi tratamente.

De asemenea, GSK îşi reafirmă angajamentul de a furniza medicamentele necesare pentru a eradica filarioza limfatică la nivel global, până în 2020. Compania donează în prezent 600 de milioane de tablete anual către OMS, pentru a preveni transmiterea filariozei limfatice, donaţia realizată până acum fiind de peste două milioane de doze. Între 2000 şi 2010, GSK a oferit peste 2,6 miliarde de doze ale aceluiaşi produs către 58 de ţări. Beneficiul economic al programului pentru filarioză limfatică este estimat la peste 24 de miliarde de dolari, numai între anii 2000-2007.

În plus, GSK investeşte permanent în propriul program de cercetare şi dezvoltare dedicat bolilor care afectează în special ţările în curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate. Portofoliul GSK din cercetare şi dezvoltare include proiecte pentru noi produse destinate bolii Chagas, febrei dengue, tripanosomiazei africană şi leishmaniozei.

Note pentru editori:

Filarioza limfatică: Filarioza limfatică sau elefantiazisul este o boală desfigurantă, cu incidenţă în special în ţările tropicale. Este cauzată de un parazit şi răspândită de ţânţari, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilităţii permanente la nivel global. Se estimează că această boală afectează peste 120 de milioane de oameni. Deşi nu ucide, este o afecţiune care provoacă multă suferinţă şi excluderea socială.

În decembrie 1997, GSK a demarat colaborarea cu OMS, pentru eradicarea filariozei limfatice. De atunci, programul a evoluat şi s-a transformat într-un parteneriat public-privat major, cunoscut ca Alianţa Globală de Eliminare a Filoriazei Limfatice. GSK donează medicamentul necesar celor afectaţi atât timp cât este nevoie, până când filarioza limfatică va fi eradicată. GSK donează 600 de milioane de tablete în fiecare an către OMS pentru a susţine eforturile de eradicare a acestei boli

OMS recomandă ca infecţia cu filarioza limfatică să fie prevenită prin tratatea întregii comunităţi endemice o dată pe an, cu două medicamente anti-parazitice co-administrate, pe o perioadă minimă de cinci ani.

Viermii intestinali transmisibili prin sol: Reprezintă principala boală prezentă la copiii de vârsta şcolară (5-14 ani)6 din ţările în curs de dezvoltare, rezultând adesea în oprirea creşterii în înălţime, anemie, subnutriţie şi performanţe slabe la şcoală. Aproximativ 800 de milioane de copii din toată lumea sunt afectaţi de această boală.

OMS recomandă tratamentul anual al copiilor din zone endemice cu medicamente de deparazitare în doză unică. Deparazitarea rezultă în îmbunătăţiri substanţiale în sănătatea şi dezvoltarea copiilor, ceea ce îmbunătăţeste, de asemenea, prezenţa la scoală, rezultatele şcolare şi productivitatea. Începând din septembrie 2011, GSK donează anual către OMS 400 de milioane de tablete de medicamente pentru a trata copiii şcolari cu risc de infecţie cu viermi intestinali.

Cercetarea şi dezvoltarea pentru bolile tropicale neglijate: GSK deţine un grup de cercetare şi dezvoltare dedicat special bolilor din ţarile în curs de dezvoltare, inclusiv bolile tropicale neglijate. Portofoliul de cercetare şi dezvoltare al companiei include numeroase proiecte privind boli relevante în special pentru ţările în curs de dezvoltare, printre care meningita, boala lui Chagas, chlamydia, febra dengue, HIV/SIDA, tripanosomiaza africană, leishmanioza, malaria, gripa, infecţia cu pneumococ şi tuberculoza. De asemenea, GSK continuă să investească în cercetarea vaccinurilor împotriva bolilor din ţările în curs de dezvoltare. Compania lucrează la un vaccin împotriva malariei de peste două decenii, iar la finalul anului trecut au fost anunţate primele rezultate pozitive ale studiului de fază III pentru vaccinul candidat RTS,S, dezvoltat în parteneriat cu PATH Malaria Vaccine Initiative.

GSK a înfiinţat un centru de cercetare şi dezvoltare dedicat cercetării bolilor tropicale neglijate, malariei şi tuberculozei în Tres Cantos, Spania. Aici, cercetătorii din organizaţiile externe şi centrele academice lucrează alături de oameni de ştiinţă din GSK pentru a descoperi compuşi împotriva acestor maladii neglijate.

Accesul la tratamente: GSK este iniţiatorul a numeroase proiecte privind creşterea accesului pacienţilor la medicamente în cele mai sărace ţări ale lumii. În cele mai slab dezvoltate ţări, unde mulţi oameni supravieţuiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi, GSK ajustează preţurile medicamentelor şi vaccinurilor astfel încât acestea sunt oferite la maxim 25% din preţurile din ţările dezvoltate. Totodată, compania reinvesteşte 20% din profit în proiecte de consolidare a infrastructurii sistemelor de sănătate din aceste ţări.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult.

Contact: Adelina Nedelcu, Brand PR Executive 0732.307.274 adelina.e.nedelcu@gsk.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii