Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT DE PRESĂ Referitor la articolul „Evaziune fiscală la recepţie, marca Adamescu, Copos şi Murrad”, apărut în „Ziua de Constanţa”, ediţia electronică din data de 20 septembrie 2013

ro

22 Sep, 2013 12:28 1455 Marime text
Nota redacţiei
 
Am primit de la ANA Hotels, următorul comunicat de presă pe care îl prezentăm integral, deşi considerăm că acesta ar fi trebuit să fie direcţionat către ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts de unde a fost preluat de cotidianul ZIUA de Constanţa.
Aceasta, pentru a demonstra buna noastră credinţă şi receptivitatea faţă de opiniile celor al căror nume apar inserate pe paginile noastre de internet.

 

În legătură cu articolul Evaziune fiscală la recepţie, marca Adamescu, Copos şi Murrad (document drept la replică) avem de făcut câteva precizări.

Ideea indusă de autor, aceea că Ana Hotels ar putea fi suspectată de evaziune fiscală, este complet eronată şi răuvoitoare. În sprijinul acestei afirmaţii putem aduce mai multe argumente.

În primul rând considerăm că autorul articolului dovedeşte un dispreţ suveran faţă de adevăr, faţă de munca de documentare şi faţă de deontologia profesională, care, toate acestea, l-ar obliga să îşi informeze corect cititorii. Câteva exemple de informare incorectă sunt mai mult decât semnificative:
- Compania hotelieră ANA HOTELS deţine NU şase hoteluri, ci şapte, dintre care NU unul ci două sunt situate pe litoral;
- Hotelul „Europa” din Eforie Nord NU este deschis tot timpul anului, ci, începând din anul 2010, funcţionează doar din aprilie până în octombrie, adică doar circa ŞASE LUNI ŞI JUMĂTATE pe an;
- La hotelul „Europa” din Eforie Nord tariful mediu pe sezon NU ESTE de 100 euro pe zi de persoană, ci de 49 euro pe zi, PE CAMERĂ, NU PE PERSOANĂ; este ştiut că o cameră de hotel are, în general, două locuri, nu unul; deci, preţul pe persoană este de 24,50 euro pe zi de persoană;
- Gradul de ocupare pe sezon, adică din aprilie până în octombrie, NU este nici de 100%, nici de 60 %, ci este, în medie, de 55 %;
- Afirmaţia că „hotelul lui Copos de pe litoral poate produce 2.210 euro pe zi, respectiv 2,2 milioane de euro (9,9 milioane de lei) în fiecare vară” este eronată; în realitate veniturile bugetate ale hotelului „Europa” pentru 2013 sunt de 3.031.000 euro;
- Articolul conţine greşeli de aritmetică; 221 înmulţit cu 100 fac 22.100 şi nicidecum 2.210, cum se arată în articol; în acelaşi context, în opinia autorului, pierderea companiei mamă - din anul 2012, în valoare de 920.234 de lei, reprezintă „pierderi de aproape un milion de euro”; calculul arată însă că la o rată de schimb medie anuală, în 2012, de 4,4560 lei pentru un euro, pierderea reală este de 206.516 euro, şi nicidecum de UN MILION, respectiv este de 4 ori mai mică ! Probabil că toate raţionamentele cuprinse în articol au la bază acelaşi tip de calcul !

În al doilea rând suntem surprinşi de nonşalanţa cu care autorul amestecă „merele” cu „perele”, adică rezultatele financiare REALE, publicate oficial, ale companiei – mamă, ANA Hotels cu cele IPOTETICE, IMAGINATE DE AUTOR, ale punctului de lucru „Hotel Europa Eforie Nord”.

În al treilea rând regretăm că în „Ziua de Constanţa” articolele cu conţinut economic sunt scrise de persoane care nu deţin nici cunoştinţele de specialitate, nici informaţiile necesare unei corecte informări a publicului. Un jurnalist economic specializat în turism ar fi trebuit să ştie că, pentru ridicarea standardelor de confort ale hotelurilor sale, ANA Hotels a făcut în ultimii ani eforturi investiţionale foarte mari, de peste 25 de milioane de euro, realizate inclusiv prin contractarea unor credite a căror rambursare presupune costuri ridicate. Aceste investiţii, care se amortizează în mai mulţi ani, conform Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, ca şi mecanismele economice specifice referitoare la dobânzi şi la cheltuieli cu diferenţele de curs valutar - împrumuturile contractate fiind în valută – sunt cele care au generat pierderile raportate de societate, şi nicidecum tentativele de evaziune fiscală.

Pe baza celor prezentate mai sus este evident pentru orice om de bună credinţă că nici la „Europa” şi nici în vreo altă locaţie care aparţine companiei Ana Hotels - companie care, în 2013, va avea venituri de circa 27 de milioane de euro - nu poate fi vorba despre nici un fel de evaziune fiscală atâta vreme cât hotelurile funcţionează perfect legal, practicând tarife corecte, corespunzătoare serviciilor oferite.

Având în vedere erorile conţinute de articolul la care ne referim, ne exprimăm regretul că informarea cititorilor ziarului „Ziua de Constanţa” se face în acest stil amatorist. Sperăm că apariţia în mass media a acelui text este o întâmplare nefericită, care nu trebuie să caracterizeze publicaţia amintită. Ar fi păcat ca cititorii să ajungă la concluzia că sunt dezinformaţi cu bună ştiinţă şi cu lipsă de respect faţă de ei.

Solicităm ca, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, precizările noastre să fie aduse la cunoştinţa publicului dumneavoastră.

Director de comunicare al SC ANA HOTELS SA, Mircea Moldovan
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii