Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat CN APM SA Constanta 18 Iunie 2015

ro

18 Jun, 2015 16:30 1024 Marime text
Memorandum de înțelegere între porturile Constanța și Vukovar, Croația
 
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a organizat pe data de 17 iunie 2015 la Vukovar, în Croația, evenimentul ”Portul Constanța întâlnește Portul Vukovar”.

Evenimentul s-a bucurat de participarea oficialităților din Vukovar, a ambasadorului României la Zagreb – Cosmin George DINESCU, a consilierului economic – Sebastian RUSU, a ministrului adjunct al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Republica Croația – Igor BUTORAC, Ministerul Transporturilor din România fiind reprezentat de către Viorel Ion Olea – Director al Direcției Transport Naval. Reprezentanți ai 70 de firme croate au luat parte la eveniment, fiind interesați de oportunitățile oferite de Portul Constanța.

Scopul întâlnirii îl reprezintă promovarea porturilor Constanța și Vukovar ca puncte cheie în dezvoltarea strategiei Dunării, cu scopul atragerii de noi fluxuri de marfă, precum și promovarea europeană pentru ridicarea conștientizării importanței Dunării în contextul UE.

Participarea numeroasă la acest eveniment denotă interesul crescut pentru creșterea traficului de mărfuri spre și dinspre Portul Constanța, pe Dunăre, în special pentru mărfuri vrac solide (cărbune, cocs, cereale), lichide (petrol) și mărfuri agabaritice.

            Portul Vukovar este singurul port la Dunăre al Croației, acesta având un potențial foarte mare de dezvoltare.

Un moment important pe agenda zilei a fost semnarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transportului naval între cele două porturi, de către directorul comercial al CN APM SA Constanța  – George Gabriel VIȘAN, respectiv directorul general al Portului Vukovar - Tomislav Mihaljevic.

George Gabriel VIȘAN a declarat cu acest prilej: ”Portul Constanța conectează Europa prin Dunăre la Marea Neagră, oferind oamenilor de afaceri croați oportunități enorme de dezvoltare a afacerilor proprii. Prin Portul Constanța există acces către orice port de pe Dunăre. Spre exemplu, din traficul total de 55 de milioane de tone înregistrat în 2014,  12,5 milioane tone marfă au fost transportate pe Dunăre.” De asemenea, acesta a subliniat că odată cu reglementarea navigabilității pe Dunăre, traficul fluvial va crește cu până la 50%. 

Memorandumul stipulează cooperarea în următoarele domenii: transportul de mărfuri generale, containerizate, de pasageri, cooperarea transfrontalieră, identificarea de potențiali clienți pentru cele două porturi, schimb de experiență, vizite tehnice, identificarea acțiunilor menite să sprijine Strategia Uniunii Europene de Dezvoltare a Regiunii Dunării, identificarea și abordarea comună a proiectelor cu finanțare europeană menite să îmbunătățească condițiile de navigabilitate pe Dunăre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii