Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 dintre cei mai inteligenţi tineri ai României au creat, în timp record, propria companie şi au construit primul lor robot funcţional

ro

12 Sep, 2013 13:13 1579 Marime text
Bucureşti, 12 septembrie 2013 – Cei mai buni 20 de tineri care şi-au înscris proiecte în concursul Tech School de pe SmartNation.ro – platforma de tehnologie iniţiată de UPC România – au participat la început de septembrie la a doua ediţie a Taberei Tech School. Printre provocările acestui an s-au numărat crearea un start-up virtual şi construirea unui robot cu funcţii multiple. Astfel, la finalul a doar 12 ore de lucru pe parcursul a mai puţin de 6 zile, echipa taberei l-a prezentat juriului - condus de Cătălin Buliga, CTO UPC România şi de Paul Neculoiu, Agenţia Spaţială Europeană - pe Helpy, un robot umanoid cu aplicaţii directe în domeniul medical. În plus, s-a demonstrat capacitatea acestuia de a transmite imagini în livestream, de a citi senzori de presiune, oxigen şi gaze din mediul înconjurător precum şi abilitatea de a vorbi cu potenţialii pacienţi prin sinteză vocală!
 
Încă din prima zi, cei 20 de participanţi au avut posibilitatea să se cunoască şi să se evidenţieze prin ideile lor într-o sesiune de pitching virtual al proiectelor lor, prezentând de la prototipuri de roboţi subacvatici, roboţi utilitari modulari, dispozitive care generează energie electrică prin energie cinetică (de mişcare) şi până la aplicaţii de mobile pentru piloţii de avioane sau sisteme de învăţământ transformate în modele de gaming în cloud.
 
Constanţa a avut cel mai mare număr de participanţi în Tabăra Tech School, Iulian Lazăr, Răzvan Roman şi Adrian Tănăsoiu uimind juriul prin proiecte precum robotul subacvatic ROV 1, modelul de macara cu aer comprimat iCrane sau robotul controlat prin Bluetooth.
 
Start-up-ul virtual a fost organizat pe 3 departamente (construcţie, programare şi marketing), acestea colaborând perfect pe parcursul taberei pentru a finaliza atât elementele de bază ale robotului cât şi funcţii suplimentare. Echipa a reuşit să convingă juriul că produsul lor merită să fie cumpărat într-un viitor apropiat.
 
Cei din echipele de construcţie şi programare au trecut cu uşurinţă de la tutoriale de limbaje avansate de programare – de la C Sharp, Python la cele de robotică, Arduino şi Raspberry Pi. Echipa de marketing a reuşit să creeze în paralel pentru robot, în doar 3 zile, propriul logo customizat şi propriul spot video. Aceste elemente au stat la baza blog-ului de Wordpress, a paginii de Facebook şi a canalului de Youtube ale lui Helpy, strategia echipei de promovare a personalităţii robotului atrăgând sute de fani şi de vizualizări.
 
„Ne bucurăm că, pentru al doilea an consecutiv, tabara Tech School a adus laolaltă 20 de tineri geniali, oferindu-le oportunitatea de a dobândi cunoștinte noi, care să ii ajute în evoluția lor ulterioară. Echipa Tech School 2013 ne-a confirmat o dată în plus că am făcut alegerea cea mai inspirată când am spus că UPC crede în capacitatea acestei generaţii de a crea tehnologii digitale care să ne schimbe viaţa de zi cu zi. Mai mult decât atât, prin simplul fapt că 20 de tineri au construit un robot umanoid funcţional, lucrând doar 2 ore pe zi, demonstrează că ideile lor nu doar vor schimba lumea, ci că o fac deja”, afirmă Cătălin Buliga, CTO UPC România.
 
Cei 20 de participanţi s-au inspirat, încă de la început, din vizitarea în premieră a laboratoarelor tehnologice avansate ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare de la Braşov, aici putând vedea şi testa în mod direct unele din cele mai noi tehnologii la nivel naţional şi mondial, de la platforme de construcţie pentru panouri solare şi până la roboţi precum Nao sau Dr. Robot.
 
Tinerii au beneficiat de suportul a peste 10 mentori de robotică, programare şi digital media care i-au ghidat în progresul dezvoltării şi promovării robotului lor – Helpy. Mentorii de la Inventeaza.ro şi Robofun.ro, alături de Alin Jderu, mentor Tech School din 2012, şi de primii doi mentori juniori ai programului Tech School – Andrei Kovari şi Iulian Atănăsoae, i-au ghidat în construcţia, programarea şi testarea zilnică a funcţiilor robotului.
 
Şi dacă blogger-ul Victor Kapra a discutat cu echipa start-up-ului modele de promovare în social media a produselor tehnologice, Alexandru Cristal şi Ina Dumitriu de la FabLab.ro le-au demonstrat live tehnologia imprimării 3D. De asemenea, Matei Mihăţoiu, unul din campionii mondiali la overclocking din echipa Lab501, le-a creat mediul pentru un test cu azot lichid. Tinerii au reuşit să ducă un procesor de PC de la o frecvenţă standard de 3700 Mhz la una peste 5500 Mhz.
 
Tinerii participanţi au avut oportunitatea să intre în legătura directă şi să le pună întrebări lui Adrian Buzatu, cercetător implicat în experimentul Atlas de la CERN de descoperire a bosonului Higgs – particula lui Dumnezeu – şi Cătălinei Curceanu, prim cercetător la Institutul Frascati de Fizica Particulelor din Roma. Au discutat cu aceştia despre subiecte de actualitate, inclusiv despre teoriile recente despre antimaterie şi despre utilizarea acceleratoarelor de particule în vindecarea cancerului.
 
La finalul taberei, cei 20 de participanţi au decis să îşi mărească echipa la nivel online printr-un parteneriat cu participanţii în Tabăra Tech School 2012. Ei vor continua să dezvolte un plan de business pentru versiunea a doua a prototipului Helpy, un robot prin care cei peste 40 de tineri geniali descoperiţi deja de UPC România pot contribui la păstrarea României pe harta mondială a invenţiilor tehnologice revoluţionare.
 
Informaţii suplimentare despre UPC

UPC România, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii de pe piaţa locală, este lider în domeniul inovaţiei în tehnologie. Compania oferă servicii de televiziune (digitală, prin satelit şi analogică), Internet în bandă largă şi telefonie în aproximativ 200 de oraşe. Serviciile digitale oferite de UPC România îi conectează pe cei 1.153.700 de clienţi la universul digital şi le oferă experienţe uimitoare. Premierele UPC pe piaţa din România includ lansarea televiziunii digitale, a tehnologiilor HD, DVR, 3D, dar şi a celui mai rapid Internet prin cablu, Fiber Power 200 Mbps. UPC România este afiliată la Liberty Global, Inc. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitaţi www.upc.ro
 
Liberty Global, Inc. este liderul industriei mondiale de comunicaţii prin cablu, cu operaţiuni în 14 ţări. Îi conectăm pe oameni cu lumea digitală şi le oferim posibilitatea de a descoperi şi experimenta posibilităţi nelimitate. Serviciile noastre de televiziune, Internet în bandă largă şi telefonie sunt furnizate prin intermediul unor reţele de generaţie următoare şi prin platforme inovatoare de tehnologie care conectează 24,5 milioane de clienţi. La 30 iunie 2013, aceştia aveau 47,5 milioane de abonamente.
 
Brandurile Liberty Global includ Virgin Media, UPC, Unitymedia Kabel BW,Telenet şi VTR. Operaţiunile noastre includ totodată şi Chellomedia, divizia de conţinut, Liberty Global Business, divizia de servicii pentru companii şi Liberty Global Ventures, fondul nostru de investiţii. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.lgi.com.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii