Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:55 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Lacrămă Ardealul”, de Carmen Aldea Vlad „Oare pentru ce, Doamne,ai lăsat să dispară acest altar al Thaliei, Teatrul Fantasio?”

ro

28 Jul, 2020 00:00 2125 Marime text
Incontestabil, îndrăgitul solist de muzică ușoară Alexandru Jula (24 iulie 1934 – 3 iunie 2018) a reușit ca, publicându-și memoriile și amintirile prin intermediul unui interviu întins pe mai bine de 270 de pagini, realizat de poeta Carmen Aldea Vlad și apoi publicat în cartea „Lacrămă Ardealul”, să lase posterității mărturii ale valorii unor oameni extraordinari ai scenei constănțene.

Și dacă în ediția de ieri vă ofeream un prim fragment din această carte, pe care o puteți citi integral în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, astăzi continuăm cu o altă mărturie, legată de frații Manolache.
 
„Unul dintre soliştii teatrului gălăţean, nimeni altul decât fratele său, Gelu (Manolache – n.r.), concerta în spectacolul «Clopoţei de iarnă». Este bine de reţinut moralitatea lui Aurel.
Gelu (Dumnezeu să-l odihnească - s-a stins în 2 august 1996), interpreta piesa compozitorului Ştefan Cardoş, «E toamnă iar». Turneu! Fratele dirijorului, răcit, răguşit a lipsit din spectacol câteva reprezentaţii. Aurel m-a
întrebat:
- Jula, tu ştii piesa aceasta «E toamnă iar»?
- Sigur c-o ştiu!
- Bine, înainte de matineu facem o repetiţie şi intri tu în locul lui Gelu, până se reface.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 
 
Vreau să vă spun, că am cântat piesa, până ce Gelu şi-a revenit şi chiar şi după aceea. Aurel Manolache, uzitând de prerogativele funcţiei de director, a decis scurt:
- Gelu, tu nu mai cânţi această piesă, pentru că Jula o cântă mai bine decât tine.
Câtă frumuseţe de caracter, integritate, corectitudine. Reţineţi era vorba despre fratele lui Aurel, Gelu Manolache. Iar Aurel, când se punea în discuţie profesionalitatea, calitatea actului artistic, nu avea parti-pris, nu avea pardon, familiarisme. Aşa a putut realiza marile performanţe, continuate apoi cu brio la Constanţa, la Teatrul Fantasio (o altă creaţie a acestui gigant, care a fost Aurel Manolache, Dumnezeu să-l odihnească). Gelu Manolache, ani de zile a făcut carieră cupletistică, cu un alt plecat la ceruri, Jean Constantin, la acelaşi celebru Teatru de Revistă de la Constanţa, Fantasio. Inegalabili, fabuloşi, irepetabili…Oare pentru ce Doamne ai lăsat să dispară acest altar al Thaliei, Teatrul Fantasio???”. (...)
 
„Pe lângă Teatrul din Galaţi, am colaborat cu o sumedenie de instituţii artistice, ansambluri, case de cultură realizând încă vreo 43 de spectacole. Cu alte cuvinte, 55 plus 43, înseamnă aproape 100 de premiere, fără spectacolele de la Tănase - Bucureşti, Fantasio - Constanţa, de la baruri, restaurante, de pe litoral, de la radio şi televiziune, cu public. Una dintre şansele vieţii a fost că l-am avut ca dirijor pe fabulosul Sile Dinicu - capel meister-ul Orchestrei Radio - Televiziunii Române, GIGANTUL NEA SILE!”.
 
#citește mai departe în cartea „Lacrămă Ardealul”
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii