Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conalsim Prest, contract cu CN ACN Constanța. În firmă este fratele lui Gheorghe Nastasia, condamnat alături de Elena Udrea

ro

21 Oct, 2021 00:00 3825 Marime text
  • Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit un contract către Conalsim Prest SRL
  • Firma este controlată de Alexandru Florin Nastasia și Simona Nastasia
  • Alexandru Florin Nastasia este fratele lui Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului
  • El a fost condamnat, alături de Elena Udrea, într-unul din faimoasele dosare
  • Numele lui Alexandru Florin Nastasia apare și într-un raport sinteză efectuat de Corpul de Control al Primului-Ministru cu privire la niște sume plătite de CNI, în timpul mandatului fratelui Gheorghe Nastasia
 
Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit un contract, în urma unei licitații publice pentru supervizarea lucrărilor și dirigenția de șantier pentru „Reabilitare taluz afectat de alunecarea de teren (calamitate naturală) zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre – Marea Neagră, între km. 56-989 (km 7+421 navigație) și km 57+217 (km 7+193 navigație)”.
 
Atribuirea a avut loc pe 18 octombrie 2021, rezultatul final fiind publicat pe 20 octombrie 2021. Serviciile și activitățile de supervizare care fac obiectul caietului de sarcini nr. 3924/3/25.02.2021 sunt cele de gestionare din punct de vedere tehnic și financiar a proiectului și de supraveghere lucrări prin diriginți de șantier, pentru a se asigura că antreprenorul execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale, în special în ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul lucrărilor. Supervizorul trebuie să duca la îndeplinirea rolului său, în sensul definit de Hotărârea Guvernului nr.1/2018 din 10 ianuarie 2018, pentru aprobarea condițiilor generale și specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziție aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice.
 
Valoarea finală a contractului este de 548.460 lei, iar firma câștigătoare este Conalsim Prest SRL.
 

Despre Conalsim Prest SRL

 
Societatea a fost înființată în anul 2010, cu sediul social în municipiul Constanța, pe strada Rovine. Asociați în firmă sunt Simona și Alexandru Florin Nastasia, ambii cu câte 50% participare la capitalul social. Cei doi sunt și administratorii firmei.
 
În anul 2020, firma a raportat un singur salariat, la o cifră de afaceri de 470.986 lei, cu un profit de 309.854 lei. Conform aceleiași surse, Conalsim Prest S.R.L. a încheiat 2 contracte de achiziții publice in valoare totală de 108.231,00 lei, cu CNI și comuna Crucea.
 

Cine este Alexandru Florin Nastasia

 
Alexandru Florin Nastasia este fratele lui Gheorghe Nastasia, nume cunoscut în spațiul public. Prin decizia penală nr. 93 din 05.06.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:  „Condamnă pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, la data faptei, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită”, într-unul din dosarele unde a fost condamnată și Elena Udrea.
 
În martie 2021, Curtea de Apel București a decis pentru Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) o pedeapsă de 6 ani de închisoare, pentru luare de mită, nedefinitivă, unde a fost condamnată, alături de alții, și Elena Udrea. Procurorii au precizat, în această speță, că Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheoghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.
 
„Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, arată DNA.
 

Legătura lui Gheorghe Nastasia cu Conalsim Prest SRL

 
Așa cum reiese din sinteza raportului Corpului de Control al Primului Ministru, datat pe 6 martie 2015, în perioada 2009 – 2014, CNI SA a atribuit societății Supervision Construction SRL (cu sediul în Constanța) un număr de 13 contracte de prestare a serviciilor de dirigenție de șantier, în valoare totală de 844.861,53 lei. Din verificările efectuate de Serviciul Inspecție Fiscală Persoane Juridice 3 din cadrul AJFP Constanța la societatea menționată a rezultat că, la data de 23 august 2010, aceasta a încheiat cu Conalsim Prest SRL, reprezentată de Florin Alexandru Nastasia, contractual de prestări servicii nr. 1 CNI; cu o durată de 10 ani.
 
Conform prevederilor contractual societatea Conalsim Prest SRL s-a obligat să pună la dispoziția societății Supervision Construction SRL „un diriginte de șantier în persoana ing. Nastasia Alexandru Florin” pentru anumite obiective de investiții, iar societatea Supervision Construction SRL s-a obligat să-I plătească celeilalte părți „pentru serviciile prestate jumătate din valoarea încasată de la achizitor mai puțin cheltuielile realizate de beneficiar cu alți specialiști”.
 
Prevederile contractuale indică faptul că societățile Supervision Construction SRL și Conalsim Prest SRL s-au înțeles să împartă în mod egal veniturile încasate de Supervision Construction SRL de la CNI SA, reprezentând contravaloarea serviciilor de dirigenție de șantier prestate pentru mai multe obiective de investiții, independent de cuantumul activităților efectuate de Conalsim Prest SRL.
Conform aceluiași raport, încheiera contractului de prestări servicii din august 2010 și a anexelor acestuia s-a făcut în perioada în care Gheorghe Nastasia a ocupat funcția public de secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, instituție public care reprezenta interesele statului în cadrul CNI SA, precum și în perioada în care acesta a participat la ședințele AGA CNI în calitate de împuternicit mandatat al ministerului.
 
Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului amintit în perioada 11 ianuarie 2010 – 5 iulie 2012, este rudă de gradul II – frate, cu Florin Alexandru Nastasia, asociat și administrator al Conalsim Prest SRL, care a încasat între 2010 și 2014, în mod indirect, suma de 212.195 lei, de la CNI, prin Supervision Construction SRL.
 
Raportul integral la care facem referire mai sus se poate consulta în secțiunea „Documente” de la acest material, alături de documentul care atestă atribuirea contractului amintit cu CN ACN Constanța.


Despre toate procedurile publice cu impact asupra județului Constanța, cine și ce cumpără, cine și cât câștigă puteți citi accesând categoria „Combaterea criminalității în achizițiile publice“.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii