Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:47 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani grei plătiţi de CET Constanţa către Societatea Națională a Sării (document)

ro

12 Jun, 2015 21:21 2298 Marime text
 
Electrocentrale Constanţa SA va plăti 222.300 de lei pentru achiziţia de sare gemă bulgări, în cantitate de 585 tone, pe o perioadă de un an. Conform licitatiapublica.ro, contractul a fost atribuit pe data de 10 iunie Societăţii Naţionale a Sării SA. Detalii în secțiunea Documente.
 
Societatea Națională a Sării este controlată de Fondul Proprietatea, cu 49% din acțiuni și Ministerul Economiei, care deține 51%. Capitalul social subscris este unul uriaș, nu mai puțin de 40.936.410 de lei.
 
În 2011, Societatea Naţională a Sării a extras peste 2,4 milioane tone de sare, din această cantitate aproximativ 27% fiind destinată exportului. Compania a plătit la stat taxe şi impozite de aproximativ 20,8 milioane euro, fără să aibă, atunci, datorii curente sau arierate către bugetul de stat.
 
Pe lângă extracţia sării, Societatea Naţională a Sării deţine cinci galerii saline scoase din exploatare, modernizate şi deschise publicului. În 2011, peste 1 milion de persoane au vizitat salinele de la Ocnele Mari, Cacica, Praid, Slănic Prahova şi Târgu Ocna.   
 
Ca și orice mare companie controlată de stat, Societatea Națională a Sării nu a fost ocolită de scandaluri. Conform unei anchete publicate în decembrie anul trecut de Evenimentul Zilei, timp de doi ani de zile, directorii companiei au reuşit să prejudicieze statul român cu aproximativ 11,5 milioane de euro. Administratorii au vândut resursa naţională străinilor la un preţ mult mai mic decât cel practicat astfel încât n-au reuşit să acopere nici măcar costurile producţiei. În plus, reprezentanţii societăţii au evitat să plătească redevenţe statului şi au cheltuit bani în mod ilegal, scria, la vremea respectivă, evz.ro.
 
În perioada 2010-2012, cât timp Societatea Naţională a Sării a fost condusă de Gabriel Muraru, România a exportat sare la preţuri sub nivelul pieţei. Astfel încât, deşi românii cumpără sare de import din magazine, societatea şI-a permis să exporte resursa naţională în schimbul unei sume care nu a acoperit nici măcar costurile de producţie, se arată într-un raport al Curţii de Conturi, citat de evz.ro.
 
Dacă societatea sării ar fi practicat preţul real, profitul înregistrat ar fi fost de 1,5 milioane de euro. În schimb, din tranzacţie au avut de câştigat cele trei companii care au cumpărat sarea românească: Octopus Ispari Es Keres Kedelmi kft, Maghyar Plastiroute KFT şI Trgopromet AD- Serbia.
 
În plus, administraţia instituţiei a plătit 1,5 milioane de lei în mod ilegal pentru proiectarea unor standuri şI servicii de marketing care urmau să fie folosite la expoziţii care se încheiaseră deja.
 
Iar timp de doi ani, directorii Societăţii Naţionale a Sării nu au plătiti redevenţele către stat pentru că ar fi folosit din greşeală un formular nepotrivit. Eroarea a costat Ministerul Finanţelor aproape 27 de milioane de lei, mai arată sursa citată.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii