Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planuri fără precedent de modernizare a infrastructurii din Sri Lanka, prezentate la Camera Naţională

ro

23 Apr, 2013 20:22 1039 Marime text
Bucureşti, 19 aprilie 2013: Extinderea relaţiilor economice şi comerciale dintre România şi Sri Lanka şi valorificarea oportunităţilor de afaceri apărute în actualul context geo-politic au făcut obiectul mesei rotunde organizate de Camera de Comerţ şi Industrie a României - Camera Naţională, cu ocazia vizitei întreprinse în ţara noastră de o delegaţie oficială din Sri Lanka, condusă de E.S. Ministrul Afacerilor Externe, Domnul Gamini Lakshman Peiris. Delegaţia de rang înalt a fost primită la Palatul CCIR de Domnul Jose Iacobescu, Preşedinte fondator al Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, membru asociat în Colegiul de Conducere al Camerei Naţionale, Preşedintele Camerei Bilaterale România-Liechtenstein şi de doamna Liliana Ştefănescu, Şef Cancelarie şi al Executivului Camerei de Comerţ Naţionale.
           La masa rotundă au participat din partea înalţilor oaspeţi E.S. Ambasadorul Sri Lanka, Doamna Pamela J. Deen şi E.S. Consulul Onorific al României în Sri Lanka, Domnul Geoffrey Aloysius.
           Domnul Jose Iacobescu a transmis mesajul E.S. Preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale, Domnul Mihail M. Vlasov, făcând o scurtă prezentare a Sistemului Cameral din România, cu accent pe serviciile unice la nivel naţional puse la dispoziţia comunităţii de afaceri de Camera Naţională. În plan internaţional, CCIR colaborează cu peste 170 de organizaţii din toată lumea şi este membru activ, cu drepturi depline, al următoarelor organizaţii reprezentative: ICC (Camera de Comerţ Internaţională), Eurochambers (Asociaţia Europeană a Camerelor de Comerţ şi Industrie), ABC (Asociaţia Camerelor de Comerţ din Balcani) şi BSEC-BC (Consiliul de Afaceri al Cooperării Economice la Marea Neagră), ceea ce o recomandă ca partener natural atât „al sectorului privat cât şi al celui public”, pentru că „oferă alternative de dezvoltare economică pentru realizarea unui spaţiu efectiv de cooperare şi a unui mediu economic dinamic. Masa Rotundă de astăzi se constituie astfel într-un cadru flexibil de cooperare bilaterală între România şi Sri Lanka”, se arată în mesajul Preşedintelui Camerei de Comerţ Naţionale.
           “Este un moment foarte prielnic pentru extinderea relaţiilor economice bilaterale”, a spus la rândul său, Ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka, care a punctat principalele coordonate ale contextului socio-politic şi ale situaţiei economice din ţara sa. După circa 40 de ani de blocaj generat de problema terorismului, Sri Lanka revine pe scena economică internaţională, înregistrând creşteri anuale ale PIB de circa 7%, şi o ofertă generoasă pentru investitorii străini care folosesc resursele naturale şi umane din Sri Lanka, prioritatea actualului Guvern fiind de a deplasa accentul de pe exportul produselor prime (ceai şi cauciuc) pe produsele cu valoare adăugată. Conform declaraţiilor Domnului Gamini Lakshman Peiris, Sri Lanka poate reprezenta pentru companiile româneşti o deschidere către Pakistan şi India.
           De asemenea, companiile româneşti sunt binevenite să contribuie la dezvoltarea domeniilor prioritare pentru Sri Lanka, respectiv: construcţiile, tehnologia informaţiei şi industria de software, industriile prelucrătoare, precum şi la implementarea planurilor fără precedent de dezvoltare a infrastructurii: căi ferate, autostrăzi, porturi şi aeroporturi, finanţate din bugetul public, de investitori internaţionali sau sprijinite de Banca de Dezvoltare a Asiei.           
           Ministrul Afacerilor Externe din Sri Lanka a propus Camerei Naţionale realizarea unui schimb de experienţă cu Camera Naţională din Sri Lanka şi participarea împreună cu o delegaţie de oameni de afaceri la Summitul Economic programat pentru luna noiembrie a.c., ocazionat de Summitul Commonwealth.
În acest context, Doamna Cornelia Liliana Ştefănescu, Şef Cancelarie şi al Executivului Camerei de Comerţ Naţionale, a adresat Înaltului oficial srilankez propunerea de a organiza un Forum de Afaceri România - Sri Lanka, la Bucureşti, în scopul explorării oportunităţilor din cele două pieţe, exprimându-şi convingerea că evenimentul va constitui o platformă de promovare a celor două comunităţi de afaceri, prin impulsionarea schimburilor comerciale. În contextul evoluţiei înregistrate în relaţiile dintre cele două State, prin întâlniri la nivel Înalt atât în plan politic şi comercial, Doamna Ştefănescu a propus părţii srilankeze nominalizarea unei personalităţi din lumea juridică din ţara sa, pentru a fi inclusă pe lista de arbitri ai Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pa lângă Camera de Comerţ Naţională a României, privilegiu acordat Înalţilor Oficiali cu care Camera de Comerţ Naţională stabileşte relaţii de cooperare.
În încheiere, în contextul voinţei ferme a celor două părţi de promovare şi amplificare a cooperării bilaterale, partea srilankeză a mulţumit Camerei de Comerţ Naţionale pentru organizare, consemnând vizita în Cartea de Onoare a Camerei de Comerţ Naţionale.
 
Camera de Comerţ şi Industrie a României
Direcţia Reprezentare Camerală
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii