Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde se duc milioanele din ”taxa Al Capone”?

ro

18 May, 2015 14:23 1025 Marime text
Radu Mazăre, alături de consilierii locali, a introdus în anul 2003 „taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă". Îi putem spune mai simplu "taxa Al Capone".
Potrivit hotărârii, aceasta „se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci".
Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a răspuns unei solicitări a Asociației Constanța Ia Atitudine și a precizat că la nivelul anului 2014 a fost încasată suma de 6.611.826 de lei.
Plătim aceşti bani anual să fim feriţi de pericole, dar infracţiunile de genul celor incriminate de hotărârea de consiliu se înmulţesc: intersecţiile sunt pline de cerşetori şi vânzători ambulanţi, centura este plină de traseiste, maşinile sunt sparte în plină zi, chiar în centrul orașului. Despre furturile de oglinzi nu mai are rost să vorbim. Am observat în oraș, ca toți constănțenii, mai mult ca sigur, cum cerşetorii au dezvoltat o adevărată industrie: şefii stau liniştiţi la umbră, aşteptând să colecteze banii de la soldăţeii care, fără voia lor, au intrat în această mizerie. Am atașat și câteva fotografii pentru a ilustra acest lucru.
Cerșetorii sunt de multe ori adevărate pericole publice, pentru că stau chiar în mijlocul străzii. În primul rând însă, important este că se expun pe ei înșiși unor accidente grave.
Primăria ar putea să creeze programe de reabilitare pentru aceştia, să îi angajeze ca muncitori necalificați la firmele de casă, în care pompează milioane de euro. În fine, primăria ar putea face multe cu acești bani. 6.611.826 de lei înseamnă aproape 551.000 de lei pe lună, bani cu care se pot plăti peste 200 de polițiști locali, cu salarii medii, cu toate taxele către stat incluse, polițiști care ar putea să acopere zonele cu probleme. Ce s-a întâmplat cu banii strânși de la începutul aplicării acestei taxe?
Întreb încă o dată primăria: unde se duc aceşti bani? Am înaintat mai multe cereri pe Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, una din ele având deja termenul de 30 de zile expirat. Domnule Făgădău, daţi dovadă de transparenţă şi mai mult decât atât respectaţi legea!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii