Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa referitor la crearea unui cadru predictibil favorabil investiţiilor în industria onshore de petrol și gaze

ro

09 Dec, 2014 12:08 1004 Marime text
București, 05 decembrie 2014
Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) a urmărit dezbaterile publice cu privire la cadrul fiscal aplicabil industriei de țiței și gaze și la modificările fiscale apărute în ultimii doi ani. În acest context, ROPEPCA subliniază necesitatea și importanța unor consultări cât mai largi pentru identificarea contribuțiilor care să îmbunătățească situaţia din industria de petrol și gaze, cât mai curând posibil.
În acest scop, ROPEPCA a transmis factorilor de decizie din Guvern, Parlament și autorităților de reglementare în domeniul energetic o Scrisoare de Poziție în care amintește câteva elemente importante care ar putea fi atinse în cadrul dialogului dintre autorități și reprezentanții industriei:
1. La sfârșitul anului 2014, clauza de stabilitate a regimului fiscal aplicabil industriei de petrol şi gaze în conformitate cu prevederile Legii nr. 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom S.A., va expira, și ca urmare, în ultimul an diverse variante privind revizuirea sistemului aplicabil redevenţelor petroliere, au fost discutate în media de către reprezentanţii Guvernului. Astfel, s-a discutat ca opţiune adaptarea regimului fiscal la realitățile actuale ale industriei, şi anume niveluri specifice de redevențe diferenţiate în funcție de tipul de concesiuni, resurse minerale și perimetre petroliere (de exemplu, resurse convenționale vs neconvenționale, operaţiuni offshore vs. onshore etc).
2. În lumina unui mult aşteptat nou regim aplicabil redevenţelor petroliere, deja anunțat de Guvern, taxa pe veniturile suplimentare ale companiilor din industria de petrol şi gaze, introdusă la începutul anului 2013, ar expira până la sfârșitul anului 2014, dar nu sunt informații certe cu privire la aplicabilitatea şi în anul fiscal următor.
3. Introducerea taxei pe construcții speciale în 2014, fără o consultare prealabilă a industriei, a generat impedimente serioase operatorilor, forțați astfel să suporte o impunere fiscală suplimentară.
4. Anunțarea de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale a organizării în viitorul apropiat a unei noi runde de licitaţie publică pentru concesionarea unor perimetre petroliere, demers care, în lipsa unui regim fiscal clar, poate diminua apetitul investiţional.
ROPEPCA consideră că orice creștere a nivelului redevențelor și/sau aplicarea unor taxe suplimentare asupra industriei ar trebui contrabalansată de introducerea unor măsuri de încurajare menite să reducă impactul asupra fluxurilor de capital și a randamentelor capitalului investit, pentru a susține industria onshore de petrol și gaze din România prin recunoașterea costurilor investiționale.
 
 
Despre ROPEPCA
De la înființarea sa în anul 2013, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei. ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor cei mai activi în industria onshore, şi cuprinde acum 17 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Blackstairs Energy, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, Expert Petroleum, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Rompetrol, Raffles Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.
 
Contact: Valentina Craft, Executive Administrator
Tel: + 40.21.230.08.81; Fax: + 40.21.230.08.82; Email: office@ropepca.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii