Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cer retragerea ambasadorul României la Chișinău

ro

16 Dec, 2013 14:04 900 Marime text
Peste 30 de asociații non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice Acțiunea 2012, solicită retragerea ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurcă. În acest sens, asociațiile au trimis o solicitare ministrului de Externe, Titus Corlățean și vor redacta o scrisoare deschisă și către președintele Traian Băsescu. Dacă cererea va rămâne fără răspuns, ei vor organiza proteste.
 
În solicitarea celor peste 30 de ONG-uri, se arată că de când a fost numit în funcție, oficialul de la București a demonstrat incompetență și ignoranță în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc. Gafele diplomatice făcute în mod constant au culminat cu atitudinea ofensatoare manifestată cu ocazia Zilei Națioanale a României și cu refuzul de a acorda vize de intrare în România pentru șapte români originari din Republica Moldova, consideră asociațiile unioniste.
 
Pe data de 1 Decembrie 2013, Ambasada României în Republica Moldova nu a organizat niciun eveniment notabil. Mai mult, ambasadorul Marius Lazurcă nu a dat curs invitației primite din partea asociației Spirit Românesc de a participa la depunerea de coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, eveniment la care au participat numeroase personalități ale vieții publice din Chișinău precum și parlamentari români. În solicitare mai sunt invocate refuzurile de acordare de vize pentru tinerii basarabeni care doreau să vină la București la manifestări unioniste precum și nefireasca relație pe care ambasadorul o are cu biserica rusă din Republica Moldova.
 
  “Reprezentanța diplomatică a fost practic inexistentă pe scena publică din Republica Moldova, iar derapajele ambasadorului României au generat nemulțumire în comunitatea de români, pentru care acțiunile unui oficial de la București au un impact major. Dacă nu vom primi un răspuns, vom organiza acțiuni prin care ne vom arăta dezacordul” a declarat Marius Lulea, președintele Centrului pentru Cultură, Istorie și Educație.
 
  Având în vedere importanța geo-strategică și culturală deosebită pe care Republica Moldova o are pentru România, Platforma Civică Acțiunea 2012, organizatoarea manifestărilor pro-Unire din ultimii doi ani, solicită numirea unei persoane competete în functia de ambasador. Acesta trebuie să dovedească mai mult curaj si dinamism, să dețină abilitatea de a conduce activitatea diplomatică pe un teritoriu locuit majoritar de către români și să găsească soluții de conlucrare cu reprezentanții românilor din cel de-al doilea stat românesc.
 
Platforma Civică Acțiunea 2012 16 decembrie 2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii