Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociatia infiintata de Daciana Sarbu propune grup de lucru guvern – societate civila pentru imbunatatirea alimentatiei din gradinite

ro

26 Nov, 2013 14:47 1399 Marime text
26 noiembrie 2013
 
Asociatia Scoala pentru Sanatate, infiintata de Daciana Sarbu, propune crearea unui Grup de Lucru privind Alimentatia din Gradinite, pentru imbunatatirea rapida a calitatii hranei oferite prescolarilor, constituit din reprezentanti ai guvernului si ai societatii civile. Concret, in viziunea Asociatiei prioritatile acestui grup de lucru ar trebui sa fie urmatoarele:
  • imbunatatirea Legii nr. 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar, impreuna cu ordinul de ministru aferent, care stabileste lista alimentelor nerecomandate pentru copii;
  • crearea unor modele de meniuri sanatoase care sa fie puse la dispozitia gradinitelor;
  • initierea unor campanii de educatie nutritionala, pentru diseminarea de informatii concrete si exemple de bune practici in randul personalului didactic si parintilor.
Asociatia Scoala pentru Sanatate considera ca dintr-un asemenea grup de lucru pot face parte reprezentanti ai Ministerelor Sanatatii, Educatiei, Tineretului; ONG-uri de profil; nutritionisti; medici si psihologi; asociatii ale parintilor; parlamentari.
Daciana Sarbu, fondatoare a Asociatiei Scoala pentru Sanatate, isi exprima speranta ca initiativa sa fie pusa in practica si copiii sa poata beneficia cat mai repede de rezultate: „Sper ca apelul nostru sa fie bine receptat si sa putem constitui un grup de lucru functional, care sa ia rapid cateva masuri importante pentru sanatatea generatiilor tinere. Noi facem eforturi, ca Asociatie, sa aducem informatia despre nutritie aproape de parinti, in forme clare, usor de inteles si practice, sa ii ajutam pe acestia sa invete despre alimentatia sanatoasa, pentru a lua decizii in cunostinta de cauza legate de modul cum isi hranesc copiii. Insa este necesar un efort institutional, coordonat, care sa cuprinda si revizuirea legislatiei pentru eliminarea tuturor slabiciunilor evidentiate in aplicarea sa din ultimii ani”.
Daciana Sarbu, eurodeputata membra in Comisia de Sanatate a PE, considera ca legislatia imbunatatita si campaniile de educatie nutritionala sunt cele doua instrumente care pot ajuta la schimbarea modului cum se hranesc copiii, iar ele trebuie sa fie folosite coordonat si simultan.
Initiativa a fost lansata in cadrul evenimentului “Minte sanatoasa in corp sanatos. Impreuna pentru prevenirea obezitatii infantile”, organizat de Ministerul Tineretului si Sportului.
 
Daciana Sarbu a fondat Asociatia Scoala pentru Sanatate in 2010, alaturi de Cornelia Marin (nutritionist) si Anda Avramescu (medic) pentru a sprijini parintii sa invete principiile nutritiei sanatoase, in beneficiul copiilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii