Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

24 martie – Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

ro

24 Mar, 2014 14:37 1057 Marime text
Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, Asociația pentru sprijinirea pacienților cu tuberculoză multidrog-rezistentă (ASPTMR) aduce din nou în atenția opiniei publice situația gravă și în curs de agravare a bolnavilor cu tuberculoză multidrog-rezistentă.

                 Din cauza subfinanțării grave a Programului național de control al tuberculozei de numai 41% din necesar, conform analizei OMS, rezistența la medicamente s-a extins, numarul de pacienti cu tuberculoză multidrog-rezistentă este în creștere, crește numărul de cazuri noi la adolescenți și tineri.
         ”Abordarea bolnavului de tuberculoză multidrog-rezistentă trebuie să fie una integrativă, care să ia în considerare nevoile de îngrijire medicală, nevoile psihologice și protecția socială. Fără munca de echipă între stat și ONG-urile de profil, fără conlucrare eficientă între Ministerul sănătății, Ministerul muncii și protecției sociale, Ministerul de finanțe și Ministerul educației,  tuberculoza multidrog-rezistentă are toate șansele să devină o boală incurabilă, ce se transmite prin aer!” – Cătălina Constantin , Presedintele ASPTMR
                   Este de necrezut ca în România încă se mai moare de tuberculoză, că țări precum Congo au o acoperire a necesarului Programului național de control al tuberculozei de 100%. Indiferența autorităților, a cetățeanului de rând poate să coste între 1000 si 4000 de euro lunar timp de 2 ani pentru un pacient cu TB-MDR, iar rata mortalității este de 20%, conform raportului OMS din aprilie 2012. Fiecare pacient contagios poate infecta într-un an alte 10 persoane, iar cel puțin una dintre ele face boala.
                   Dacă ar exista suficiente laboratoare de diagnostic rapid al TB-MDR, medicație pentru rezistența extensivă la tuberculostatice, facilitarea accesului la diagnostic si tratament al grupurilor vulnerabile, protecție socială, facilitarea reinserției sociale după vindecare, modalități eficiente de gestionarea resurselor materiale, umane și de informație, modalități eficiente de educarea populației generale în ceea ce privește boala, în câțiva ani România ar putea fi o țară în care cazurile de TB-MDR sunt doar o excepție.
                Va reamintim că puterea de a eradica tuberculoza este a noastră a tuturor și doar împreună putem să facem diferența între viață și moarte, între sănătate și suferință.
 
         Pentru informații suplimentare persoana de contact este domnul Ștefan Răduț – supraviețuitor TB-MDR, Vicepreședinte ASPTMR, mobil 0720156158, e-mail stefan_radut@yahoo.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii