Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Arhiepiscopia Tomisului Procesiune religioasă pe străzile orașului Năvodari

ro

12 Oct, 2015 11:22 1350 Marime text
Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea orașului Năvodari și a celei mai vechi biserici din localitate. Tocmai de aceea, mâine, 13 octombrie, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase, începând cu ora 17.00, la biserica cu acest hram (str. Constanței, nr. 49-51, Năvodari), ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, urmată de tradiționala procesiune cu icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, ce va avea loc pe următorul traseu: biserica „Sf. Cuv. Parascheva” (zona Kaufland) – str. Constanței – biserica „Bunavestire” – str. Mării – str. Frunzelor – str. Rândunelelor – biserica „Sf. Cuv. Parascheva”. 
 
Sfânta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XI-lea în localitatea Epivat din Tracia, din părinți creștini. Încă de mică fost milostivă cu cei săraci, adeseori dăruindu-le chiar hainele. A părăsit familia pentru a-și dedica total viața lui Hristos, a oferit săracilor partea sa de moștenire și a intrat într-o mănăstire din apropierea Constantinopolului. După ani de viață ascetică, a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte și în pustiul Iordanului, apoi s-a întors în satul natal unde, după alți doi ani de post și rugăciune, a trecut la Domnul.
Moaștele sale, făcătoare de minuni, au fost păstrate aproximativ 200 de ani într-o biserică din Epivat, iar în anul 1235 au fost luate de către împăratul Asan al românilor și bulgarilor și așezate la Târnovo, apoi au ajuns la Belgrad. Aproximativ trei secole mai târziu, sfintele moaște au fost așezate în biserica Patriarhiei din Constantinopol. În anul 1641, voievodul Vasile Lupu le-a adus la Iași, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.
 
Biserici cu hramul Cuvioasa Parascheva din eparhia Tomisului:
Parohia „Cuv. Parascheva”, Constanța
Băneasa II
Parohia Mereni
Parohia Movilița
Parohia Grădina
Biserica din Râmnicu de Jos
Parohia Corbu de Sus
Parohia Mamaia Sat
Parohia Năvodari I
Parohia Cumpăna II
Parohia Valul lui Traian I
Parohia Medgidia III
Parohia Tortomanu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii