Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunț important privind instituirea stării de carantină în comuna Cuza Vodă-județul Constanța

ro

23 Apr, 2020 00:00 2248 Marime text
Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în localitatea CUZA VODĂ, mai precis în zona delimitată este la nord de strada Vișinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcâmului și la vest de strada Viorelelor.
In zona menționată, se aplică inclusive toate interdicțiile și restricțiile stabilite prin ordonanțele militare emise anterior.
In arealul delimitat și aprobat pentru carantinare, au fost luate mai multe măsuri restrictive, care vor fi în vigoare până la ieșirea din starea de urgență:
  • limitarea la maximum a deplasărilor cetățenilor și monitorizarea strictă realizată cu ajutorul I.P.J. Constanța, I.J.J. Constanța, Poliția Locală și structurile MApN;
  • purtarea obligatorie a măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată;
  • inventarierea tuturor persoanelor în ceea ce privește domiciliul, reședința, ori adresa declarată;
  • stabilirea și folosirea unor rute ocolitoare, acțiune care intră în grijă autoritătilcr publice locale și a IPJ Constanța;
  • DSP Constanța va monitoriza constant situația Șl va propune testări cu prioritizare a persoanelor aflate în zona carantinată delimitată;
Prin extinderea zonei de carantină( zona delimitată este la nord de strada Vișinului, la est de strada Medgidiei, la sud de strada Salcâmului și la vest de strada Viorelelor), se stabilește o zonă de protecție în exteriorul arealului/perime t rului menționat anterior. Această zonă de protecție cuprinde o distanță de siguranță de la limita zonei carantinate spre exteriorul acesteia și include întreaga localitate CUZA VODĂ precum si o porțiune de aproximativ 50 metri de la limita imobilelor situate la marginea localității spre exterior.

!!!În zona de siguranță/protecție menționată, se aplică toate interdicțiile și restricțiile stabilite prin ordonanțele militare emise anterior, astfel:

Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
  1. deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință gospodărie și locul/lccurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi arnânată și nici realizată de la distanță;
  4. deplasarea din motive justificate, precum îngrłjirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/clornestice;
î) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
  1. deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  2. deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  3. deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar I I   strict pentru următoarele motive:
  1. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie!domestice;
  2. deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  3. deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie, d deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică Individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar  11.00 - 13.00 dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11,00-13,00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei!susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.
Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere cornpletată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
Circulația persoanelor prevăzute la alin. (1 în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20,00-21     dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/ gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

Pentru verificarea motivului deplasării:
  1. angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
  2. persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, mernbrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
  1. Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
  2. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantłnare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii.
Persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora.

LEGEA 286/2009 CODUL PENAL
ART. 352
Zădărnicirea combaterii bolilor
  1. Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
  2. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
  3. Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  4. Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
  5. Dacă prin faptele prevăzute în alin. (l) și (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  6. Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau rnał multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la IO ani Șl Interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  7. Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau rnał multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 an și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  8. Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin, (3) se pedepsește.
  9. Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.
ART 352^|
Omisiunea declarării unor informații
Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 1 75 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea unele informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană Infectată cu c boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii