Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține vaccinarea împotriva HPV, în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării

ro

28 Apr, 2012 16:56 1665 Marime text

București, 26 aprilie 2012 - România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, Organizația Mondială a Sănătății estimând că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte în țara noastră cu 21% până în anul 2025.

Astfel, în Săptămâna Europeană a Vaccinării, ce se desfășoară în perioada 21 - 27 aprilie, Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România se alătură luptei pentru vaccinare, cu mesajul "Vaccinarea este un drept fundamental și cea mai bună metodă de prevenție a bolilor infecțioase".

Conform ultimelor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății, imunizarea salvează anual mai mult de 3 milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi.

Tot cu această ocazie au fost făcute publice, pentru prima oară, o parte din concluziile unui studiu realizat în luna aprilie a acestui an de Societatea Națională de Medicina Familiei/ Medicină Generală, la care au participat aproximativ 1.000 de medici de familie din toată țara. Studiul oferă date cu privire la modul în care medicii de familie privesc situația vaccinării împotriva HPV din România.

Astfel, studiul relevă faptul că peste 80% dintre respondenți consideră necesară vaccinarea împotriva HPV, 420 dintre medicii de familie considerând vaccinarea împotriva HPV „necesară", iar peste 383 dintre aceștia, „absolut necesară" .

Mai mult de jumătate dintre aceștia consideră că au primit informații suficiente în ceea ce privește vaccinarea anti-HPV până în acest moment, și peste 60% dintre ei recomandă pacienților vaccinarea anti-HPV de câte ori este cazul.

Peste 50% dintre medicii care au fost subiectul studiului au confirmat că în anul 2011 au avut cereri de vaccinare din partea pacienților.

Cu toate acestea, în România, cât și în restul lumii, rata vaccinării în rândul populației tinere a scăzut substanțial. Reacția negativă a populației cu privire la vaccinare reprezintă o tendință nouă peste tot în lume și, din nefericire, refuzul vaccinarii se întâlnește în mod frecvent în rândul părinților și al copiilor.

Publicul înțelege din ce în ce mai greu necesitatea vaccinării, pentru că nu mai vede, în ziua de astăzi, sechele ale bolilor infecțioase grave, precum poliomielita - tocmai datorită faptului că vaccinarea, în ultima jumătate de secol, a fost foarte eficientă. În aceste condiții, nemaiavând exemple care să arate pericolul bolilor infecțioase, publicul nu mai înțelege necesitatea vaccinării", a spus dr. Cristian Oană, membru al Societății Naționale de Medicina Familiei/ Medicină Generală.

"De-a lungul celor 3 ani în care Fundația Renașterea a desfășurat teste Babeș-Papanicolau, statistica arată că peste 67% dintre cele 16.000 de femei investigate au infecţii genitale complexe, ce necesită tratament de specialitate. De asemenea, studiul arată că 10,5% dintre acestea prezintă leziuni pre-canceroase, fiind îndrumate pentru investigaţii suplimentare. Aceste rezultate subliniază încă o dată necesitatea implementării unui program de screening național și de vaccinare anti-HPV, pentru a preveni leziunile pre-canceroase şi dezvoltarea cancerului de col uterin", spune doamna Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură.

Așadar, Ministerul Sănătății se confruntă cu numeroase cazuri de infecții și boli care ar putea fi prevenite eficient prin realizarea unor programe de vaccinare coerente.

Provocarea începerii unor programe de imunizare va fi sprijinită și de măsuri eficiente care doresc să aducă în atenția părinților faptul că vaccinarea este una dintre cele mai importante reușite ale medicinei moderne.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii