Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profil de candidat - Mircea Diaconu, candidat la alegerile prezidențiale 2019

ro

04 Oct, 2019 00:00 2115 Marime text

Mircea Diaconu s-a născut pe 24 decembrie 1949, în localitatea Vlădeşti, Muscel. Este un actor, politician, fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ din Bucureşti, fost director la Teatrul Nottara din capitală. A fost membru la Consiliul Naţional al Audiovizualului din partea Partidului Democrat. A fost senator PNL din 2008 până în 2012 şi europarlamentar independent, membru al grupului ALDE şi vice-preşedinte al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie până în 2019. Este candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, din partea Alianţei Electorale Un Om.

A absolvit Liceul la Câmpulung Muscel în 1967 și IATC „I.L. Caragiale“ din București în 1971. A debutat în 1970, la Teatrul Bulandra, cu „Harfa de iarbă” de Truman Capote. Debutul în cinematografie a avut loc în 1971, cu filmul „Nunta de piatră”, după Ion Agârbiceanu, în regia lui Dan Pița. În 1972, a fost angajat, de către Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra, unde a rămas pâna în 1982, când a devenit actorul Teatrului Nottara. A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist (1990), pentru ca apoi să revină în teatru ca angajat, în 2001.

În calitate de manager al Teatrului Nottara, a fost implicat într-un scandal de nepotism, întrucât și-a angajat acolo propria soție (pe Diana Lupescu), pe post de regizor artistic gradul I, și a remunerat-o din fondurile Teatrului pe contracte ce implică drepturi de autor. Totuși, după un proces îndelungat, a fost găsit nevinovat.
 

Politică


A fost membru fondator al Alianţei Civice (din 7 noiembrie 1990). Mircea Diaconu a fost membru al Partidului Național Liberal între 2008 și 2014 și a fost ales din partea acestei formațiuni (de pe locul 3 în circumscripția în care a candidat) ca senator de Argeș la alegerile din 2008. Din martie 2010 - Congresul ordinar PNL - vicepreședinte PNL. În trecut, a fost desemnat membru al CNA din partea Partidului Democrat, iar înainte a cochetat politic cu Convenția Democratică, pentru ca mai apoi să se alăture lui Varujan Vosganian și să intenționeze să candideze (în 1996) la Primăria Capitalei. Din 1 mai 2012 a fost numit Ministru al Culturii.

Ca director al Teatrului Nottara, Diaconu era însă incompatibil atât cu funcția de senator (funcții deținute concomitent timp de 3 ani), cât și cu cea de ministru, întrucât funcțiile politice i-ar fi permis să dirijeze subvenții publice către instituția pe care o conduce. Agenția Națională de Integritate, o instituție înființată în România pentru a combate asemenea cazuri de conflict de interese, i-a contestat de aceea mandatul în instanță. Diaconu nu s-a prezentat la termenele de judecată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat și ea incompatibilitatea, el renunțând la locul din Guvern.

Deși incompatibilitatea a fost decisă de instanța supremă încă din iunie, Senatul nu a luat act de ea până în decembrie, mandatul lui Diaconu încetând abia cu câteva zile înainte de expirarea lui, acțiune comentată de specialiști în drept ca o sfidare și o imixtiune din partea legislativului față de puterea judecătorească, întrucât organisme oficiale ale Senatului l-au asigurat pe Diaconu că nu este incompatibil.


Citeşte şi:

Profil de candidat - Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidențiale 2019 (document)

Profil de candidat - Ilie-Dan Barna, candidat la alegerile prezidențiale 2019 (document)

Profil de candidat - Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidențiale 2019 (document)

Profil de candidat - Theodor Paleologu, candidat la alegerile prezidențiale 2019 (document)

Profil de candidat - Viorica Dăncilă, candidat la alegerile prezidențiale 2019 (document)

Biroul Electoral Central Lista oficială a candidaților la alegerile prezidențiale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii