Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calendarul alegerilor prezidenţiale 2014

ro

16 Sep, 2014 15:09 1937 Marime text
Primarii au ca termen-limită data de 17 septembrie pentru întocmirea listelor electorale permanente, tot până atunci ministrul de Externe trebuind să dea ordinul prin care sunt organizate şi numerotate secţiile de votare din străinătate. Pe 23 septembrie este ultima zi în care se pot depune candidaturile şi însemnele electorale ale candidaţilor.
 
13 politicieni au anunţat că intră în cursa pentru Cotroceni: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Monica Macovei, Ioan Ghişe, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Gheorghe Funar, William Brânză, Marian Rizea, Szilagyi Zsolt.
 
Potrivit site-ului stiripesurse.ro, preluat de rtv.net, candidaţii partidelor mari au rezolvat deja problema semnăturilor. PSD-UNPR-PC au strâns pentru candidatul comun Victor Ponta un număr de peste 2,3 milioane de semnături. În ceea ce priveşte ACL, alianţa a adunat până acum, pentru candidatul Klaus Johannis, peste 1,5 milioane de semnături, spun surse din PNL-PDL.
 
Elena Udrea, candidatul PMP, are deja peste 200.000 de semnături, potrivit informaţiilor din partid. PP-DD se va prezenta cu peste un milion de semnături pentru candidatura lui Dan Diaconescu, au declarat surse din partid pentru stiripesurse.ro. De asemenea, UDMR-ul are "mult peste 200.000 de semnături" pentru candidatul Kelemen Hunor. Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a strâns peste 300.000 de semnături, spun surse de la şefia partidului.

Campania electorală

Problemele legale pentru candidaţi nu se încheie odată cu 23 septembrie, Biroul Electoral Central având două zile pentru a decide dacă înregistrează sau nu o candidatură. Aceste decizii pot fi contestate în 24 de ore la Curtea Constituţională, judecătorii CCR având alte 24 de ore pentru a se pronunţa asupra lor. Pe 30 septembrie, BEC va trage la sorţi ordinea candidaţilor pe buletinele de vot.
 
Cu 30 de zile înainte de votare, adică pe 3 octombrie se va da starul oficial al campaniei electorale, tot atunci primarii anunţând delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare din localităţile pe care le gospodăresc. Până pe 23 octombrie va trebui finalizat procesul de desemnare a preşedinţilor fiecărei secţii de votare şi locţiitorilor lor. Ulterior, biroul fiecărei secţii va trebui completat cu reprezentanţi ai partidelor politice. Pe 31 octombrie, buletinele şi ştampilele de vot vor trebui distribuite la nivelul fiecărei secţii de votare.

Scrutinul

Pe 1 noiembrie, la ora 7 se încheie campania electorală, iar între orele 18 şi 20, preşedintele fiecărei secţii va înregistra cererile pentru urna mobilă făcute de persoanele care nu se pot delasa la secţia de votare, dar vor totuşi să-şi exercite dreptul de vot. Procesul de votare va avea loc pe 2 noiembrie, în intervalul orar 07.00-21.00.
 
Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2009, va fi permisă exercitarea votului de către persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu, după ce Legea 370/2004 a fost amendată anul acesta de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Astfel articolul 44, alineatul 4 prevede acum că "alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin". Modificarea a provocat protestele opoziţiei care a acuzat guvernul Ponta că pregăteşte fraudarea scrutinului prin eliminarea prevederii care împiedica "turismul electoral".
 
Cel mai târziu pe 6 noiembrie, procesul-verbal privind rezultatul alegerilor va fi trimis de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională, sub pază armată. În cazul foarte probabil al unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe pe 7 noiembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, la ora 7.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii