Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conform unui sondaj comandat de ANRM Românii doresc să fie mai bine informaţi despre resursele neconvenţionale

ro

28 Aug, 2013 15:50 1794 Marime text
Necesitatea unei informări corecte şi echilibrate cu privire la resursele neconvenţionale a fost printre principalele concluzii ale sondajului efectuat la comanda Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în cadrul „Campaniei de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist”.
Acesta a fost realizat în zonele ce includ perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale - gaze de şist: judeţul Constanţa (oraşul Constanţa şi comunele Costineşti şi Limanu) şi judeţul Vaslui (oraşul Bârlad şi comunele Iana, Pungeşti, Ştefan cel Mare şi Băceşti). Sondajul s-a derulat în luna iulie, pe eşantioane reprezentative. Cercetarea sociologică a vizat identificarea gradului şi nevoii de informare a locuitorilor din cele două regiuni.
 
Peste 60% dintre cei intervievaţi susţin că sunt slab informaţi cu privire la ceea ce înseamnă resurse neconvenţionale – gaze de şist, la activităţile de explorare şi exploatare, avantaje şi dezavantaje. În ambele zone, s-a înregistrat un procent ridicat (peste 40%) al celor care cred că lucrările iniţiale sunt direct lucrări de exploatare. De asemenea, peste 50% din cei intervievaţi declară că “nu ştiu” care este durata etapei de explorare (între 3 şi 5 ani) în urma căreia se stabileşte dacă există zăcăminte de gaz în zonele respective.
 
Peste 65% din cei care au luat parte la sondaj spun că nu ştiu care sunt posibilele riscuri ale etapei de explorare, iar peste 50% declară că nu cunosc dezavantajele etapei de exploatare. Întrebaţi care sunt avantajele explorării/exploatării, peste 40% au declarat că „nu ştiu”.
 
Un procent de 47% susţine că nu a existat o informare corectă până în acest moment în spaţiul public. În ceea ce priveşte sursele de informare, aproximativ jumătate dintre cei intervievaţi consideră că Primăria ar trebui să informeze cetăţenii cu privire la activităţile care vizează explorarea. Următoarele instituţii menţionate sunt Guvernul şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În opinia celor care au răspuns sondajului, experţii din cadrul ANRM ar fi cei mai în măsură să informeze corect despre gazele de şist.
 
,,Studiul a evidenţiat nevoia de informare corectă a oamenilor în ceea ce priveşte fazele de explorare şi exploatare, respectiv potenţialele riscuri pentru mediu şi sănătatea umană. Pentru a exista o imagine de ansamblu asupra ceea ce înseamnă gaze de şist şi procedurile derulate în aceste zone, este important să existe o implicare activă a reprezentanţilor comunităţilor locale în a oferi locuitorilor datele necesare. Prin campania de informare derulată în prezent – inclusiv prin intermediul platformei www.infogazedesist.eu - ANRM îşi propune să răspundă nevoilor cetăţenilor, prin informaţii corecte, la zi.”, a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.
 
Studiul cantitativ face parte din „Campania de informare şi dezbatere publică” realizată de ANRM, cu sprijinul Comisiei Europene în perioada iulie-noiembrie 2013. Campania vizează creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la activităţile de explorare şi exploatare a resurselor neconvenţionale – gaze de şist. În lunile următoare, ANRM va discuta cu autorităţile locale din zonele respective, va distribui materiale informative şi va organiza sesiuni de informare pe această temă.
 
De la începutul lunii iulie, cei interesaţi pot adresa întrebări prin intermediul platformei www.infogazedesist.eu . Site-ul este moderat de prof. univ. Corneliu Dinu care a explicat în cadrul platformei toate procesele tehnologice şi implicaţiile explorării şi exploatării gazelor naturale din şisturi.
 
***
 
Despre campania de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist
În urma anunţului Comisiei Europene, DG Energy, lansat în 2012 , Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de instituţie coordonatoare a activităţilor din domeniul explorării şi exploatării resurselor naturale, a înaintat o propunere de proiect pentru obţinerea unui grant în vederea organizării unor dezbateri publice şi desfăşurării de campanii de informare privind gazele de şist. La sfârşitul anului 2012, Comisia Europeană, DG Energy, a anunţat ANRM că proiectul propus a fost selectat pentru cofinanţare, prin intermediul grantului european.
 
Despre Prof. univ. Corneliu Dinu, moderatorul platformei www.infogazedesist.eu
Prof. univ. Cornel Dinu îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Catedra de Geologie şi Paleontologie, fiind decan timp de 14 ani. Profesorul are o vastă experienţă în geologie structurală, tectonică, analiza bazinelor de sedimentare, geologie marină, dinamica bazinelor de sedimentare, stiluri structurale în explorarea petrolului, prospecţiuni geologice pentru hidrocarburi şi sare, explorare, dezvoltare şi exploatarea hidrocarburilor.  Experienţa şi expertiza sa în domeniu au fost probate de-a lungul timpului în cadrul activităţilor ştiinţifice: proiecte de cercetare la nivelul unor programe naţionale şi internaţionale, teme de cercetare şi studii de caz cu institute, companii şi întreprinderi de profil din industrie. 
A coordonat 20 proiecte internaţionale şi 23 proiecte naţionale în programe de cercetare majoră. 
A scris cărţi, note de curs, lucrări ştiinţifice publicate în reviste internaţionale şi naţionale, rapoarte de specialitate: 4 cărti de specialitate, 92 de lucrări ştiinţifice (6 lucrări în volume de cărţi internaţionale, 23 în reviste ISI şi 63 în reviste naţionale şi internaţionale).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii