Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat - Incompatibilitate 2 aleși locali

ro

07 Sep, 2015 11:19 1659 Marime text
Agenția Naționalã de Integritate a constatat încãlcarea regimului juridic al incompatibilitãților de cãtre PETRIA MIHAI, Primar al Comunei Tudora, Județul Botoșani, și CHICIU LEONARD CRISTIAN, Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Bãneasa, Județul Constanța.

Lista nominalã a celor doi aleși locali în cazul cãrora Agenția a constatat încãlcarea regimului juridic al incompatibilitãților:

1)
PETRIA MIHAI
Primar al Comunei Tudora, Jud. Botoșani
Se aflã în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2012, întrucât exercitã, simultan cu funcția de primar, și calitatea de persoanã fizicã autorizatã în cadrul PETRIA R. MIHAI PERSOANÃ FIZICÃ AUTORIZATÃ, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) și dispozițiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
2)
CHICIU LEONARD CRISTIAN
Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Bãneasa, Jud. Constanța
Se aflã în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitãrii mandatului de consilier local, S.C. SDM AQUILA GUARD S.R.L., respectiv S.C. ALERT EL CAR S.R.L. (societãți comerciale în cadrul cãrora soția persoanei evaluate deþine calitatea de asociat unic ºi funcþia de administrator) au încheiat contracte de prestãri servicii, în valoare totalã de 61.245,09 Lei, cu Primãria Oraºului Bãneasa.

Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. CHICIU LEONARD CRISTIAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

Persoanele menționate au încãlcat urmãtoarele prevederi legale:

·        art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcția de primar […] este incompatibilã cu  […] calitatea de comerciant persoanã fizicã”;

·        art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Consilierii locali […] care au funcția de […] administrator […] precum și calitatea de […] asociat la societãțile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestãri de servicii, de executare de lucrãri, de furnizare de produse […] cu autoritãțile administrației publice locale din care face parte […]. Prevederile alin. (1) se aplicã ºi în cazul în care funcþiile sau calitãþile respective sunt deþinute de cãtre soþul sau rudele de gradul I ale alesului local”;

·        art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Alesul local poate renunța la funcția deținutã înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în aceastã funcție”;

„Persoana […] fațã de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii