Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, prin ANAF, a preluat președinția Organizaţiei Intraeuropene a Administrațiilor Fiscale

ro

08 Jul, 2015 16:59 1008 Marime text
În perioada 2-3 iulie 2015 a avut loc, la Rotterdam, cea de a XIX-a Adunare Generală a Organizației Intraeuropene a Administrațiilor Fiscale (IOTA), eveniment în cadrul căruia ANAF și-a prezentat candidatura depusă pentru președinția organizației. Cu acest prilej și în baza voturilor membrilor, ANAF a obținut mandatul aferent președinției IOTA pentru o perioadă de 1 an.
           
          Adunarea Generală a IOTA este o reuniune la nivel de rang înalt între reprezentanți ai autorităților fiscale membre, ai Comisiei Europene și a unor organizații internaționale de profil, fiind compusă din două sesiuni distincte: reuniunea tehnică și sesiunea administrativă.
          Sesiunea tehnică din acest an a avut ca tema ”Self-service pentru conformare voluntară”, în cadrul căreia participanții au prezentat și dezbătut cele mai recente inițiative și proiecte implementate cu privire la serviciile electronice destinate contribuabililor. În cadrul sesiunii administrative au fost stabilite, prin vot, președinția organizației și componența Consiliului Executiv.
Președintele Organizației este și Președinte al Consiliului Executiv, organ statutar cu rol de coordonare strategică, compus din 9 membri. Astfel, prin actualul mandat, ANAF va avea un rol fundamental în ceea ce privește direcția viitoare a organizației și coordonarea întregii activități a acesteia, pentru perioada iulie 2015 – iulie 2016, cu atât mai mult cu cât în ultimul an s-a ridicat în mod stringent chestiunea redefinirii rolului organizației pe plan internațional și, mai ales, prin repoziționarea sa în raport cu celelalte organizații internaționale de profil.
          Este pentru prima dată de la aderare când României îi este încredințat mandatul de președinte al organizației, anul precedent fiind marcat de un alt eveniment important, respectiv primul mandat în calitate de membru al Consiliului Executiv al IOTA. Mandatul actual va contribui la intensificarea relațiilor bilaterale, în special la nivel de conducere, cu alte administrații fiscale.
          Cele două mandate consolidează poziția Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală în contextul internațional, subliniind profesionalismul și capacitatea autorității fiscale române de a funcția ca factor activ în procesul decizional european și manifestând totodată interesul ANAF de a-și dezvolta serviciile în concordanţă cu tendinţele şi bunele practici de la nivel internaţional.
 
 
I.O.T.A. este o organizaţie internațională a cărei misiune este de a oferi membrilor săi asistenţă cu privire la aspecte legate de administrarea fiscală. Începând cu anul 1998 România are calitatea de membru al Organizaţiei Intraeuropene a Administraţiilor Fiscale, în baza Legii nr.186/1998, reprezentată prin Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Ceea ce deosebește IOTA de alte organizații internaționale de profil este caracterul practic al activităților desfășurate, realizate prin schimburi de experienţă şi bune practici de administrare fiscală, în timp real, cu specialiştii din celelalte administraţii fiscale membre IOTA precum şi apartenenţa funcționarilor fiscali la o reţea de experţi în diferite domenii ale administraţiei fiscale, ce facilitează extrem de mult colaborarea și comunicarea între administrațiile fiscale ale statelor membre.
 
SERVICIUL COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS-MEDIA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii